Rusya, Arktik Okyanusu'nda kıta sahanlığının genişletilmesi yönündeki iddiasını yineledi. Geçtiğimiz hafta St. Petersburg'da düzenlenen 13. Uluslararası Arktik Forumu'nda Rus Donanması komutanı Amiral Nikolai Yevmenov, Kuzey Kutbu'nun Rusya'nın ulusal güvenlik çıkarları açısından hayati öneme sahip olduğunun altını çizen bir konuşma yaptı.

Yevmenov, "200 millik münhasır ekonomik bölgenin sınırlarının ötesinde kıta sahanlığına doğru tam ölçekli bir genişlemeye ihtiyaç var" dedi.

Yevmenov, ABD ve NATO'nun Kuzey Kutbu'ndaki askeri faaliyetlerinin yoğunlaştığını ve bunu bölgede potansiyel bir çatışma olarak değerlendirdiğini belirtti. Ayrıca Amiral Yevmenov, bölgedeki hemen hemen tüm ülkelerin Kuzey Kutbu'ndaki öncelikli ulusal çıkarları tanımlayan doktrinsel belgelerini güncellediklerini vurguladı. 

Rusya, ilk olarak 2001 yılında Arktik sınırının genişletilmesi yönünde talepte bulunmuştu. 

Beş Ülke Rus Hibrit Savaşına Karşı Uyarıda Bulundu Beş Ülke Rus Hibrit Savaşına Karşı Uyarıda Bulundu

O dönemde Moskova, kullanılmayan petrol ve doğalgaz rezervlerini içerdiğine inanılan Arktik Deniz tabanının genişletilmesi için Birleşmiş Milletler'e başvuruda bulunmuştu. 

Ancak BM Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu (CLCS), yeterli bilimsel kanıt bulunmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetti. Moskova 2015 yılında güncellenmiş bir iddiayı yeniden sundu ve bunu Mart 2021'de bir başkası takip etti.

Sonuç olarak, Rusya'nın önerildiği kıta sahanlığı Arktik Okyanusu'nun neredeyse yüzde 70'ini kapsayacak ve Danimarka ve Kanada gibi diğer Arktik ülkelerin MEB'leriyle örtüşecek.

Editör: Nermin İstikbal