İzmir’in Aliağa İlçesi’nde gerçekleştirilen ve iki gün süren “Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği ve Avrupa Listesi” konulu çalıştay; Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Dosya Yürütücüsü Emilien Gasc’ın değerlendirmesi ile tamamlandı.
Avrupa Birliği Komisyonu ile Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) iş birliğinde düzenlenen toplantıda; yaklaşık 4 yıldır AB’nin Gemi Geri Dönüşüm listesine girmek adına hazırlıklarını sürdüren ve bu yönde önemli yatırımlar yapan Türk Gemi Geri Dönüşüm firmalarının genel durumu değerlendirildi. Bu yıl için en geç 1 Temmuz 2016 tarihine kadar, Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlamak ve AB’nin daimi listesine girmek için başvurularını yapacak olan Türk Gemi Geri Dönüşüm firmaları, başvuru sırasında Avrupa Komisyonu'na sunulmak üzere hazırlanması gereken evraklar, uyulması gereken kurallar ve genel süreç konusunda bilgilendirildi.Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı toplantıda; Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği ile AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin birbirine çok benzediği ve Türk Gemi Geri Dönüşüm firmaların bu sürece hazır olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.Toplantı kapsamında AB yetkilileriyle birebir görüşmeler yapma fırsatı da bulan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerinin konuya gösterdikleri ilgi ve hassasiyet AB heyetinde olumlu izler bıraktı.
Toplantı sonunda birer değerlendirme konuşması yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker ve AB Yetkilisi Emilien Gasc, AB yolunda son viraja giren Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörü adına umut vaat eden ifadeler kullandı.
AMACIMIZ TÜM FİRMALARIMIZIN LİSTEYE GİRMESİ
Son derece olumlu ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, tüm katılımcılara teşekkür eden GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, şu değerlendirmelerde bulundu: “GEMİSANDER olarak ev sahipliğini üstlendiğimiz bu toplantı çerçevesinde Gemi Geri Dönüşüm sektöründe neler yapıldığını çok kısa bir sunumla özetledik. Landing ve beaching tartışmasıyla ilgili aldığımız tedbirleri bir video ile kendilerine izlettirdik. Dernek ve tesis sahipleri olarak bir daha bu tür görüntülerin yaşanmaması için gerekli kararlılığı göstereceğimizi ifade ettik. Dernek Başkanımız Sayın Adem Şimşek’in de söylediği gibi 5-6 firmanın değil tüm firmalarımızın bu listede yerini almasını istiyoruz. Biz bir sektörüz ve bir bütünüz. Hepimizin aynı seviyeye gelmesi dernek olarak bizim misyonlarımızdan bir tanesi. Başkanım ve ben liste konusunda çekinceleri olan bazı firmaları ikna etme çabası içindeyiz. Bu konu Türkiye için de çok önemli. Sonuç olarak biz doğru işler yapıyoruz fakat bu listeye girmediğimiz zaman bu dışarıda böyle algılanmayacak.”
DİĞER ÜLKELERE GÖRE ATIK YÖNETİMİ KONUSUNDA AVANTAJLIYIZ
AB Listesine girme konusunda en önemli kriterlerden birinin Atık yönetimi olduğuna vurgu yapan Çeviker; “Biz 1400 metre uzunluğa sahip bir alanda birbirine komşu iç içe geçmiş aynı faaliyeti yapan firmalarız. Bir bölge içerisinde olduğumuz için diğer ülkelerle farklılıklar gösteriyoruz. Atık yönetimi konusunda merkezi bir yönetime sahip olduğumuz için daha avantajlı konumdayız. Merkezi atık yönetimi sayesinde çok önemli ferdi hataların yapılmasının önüne geçiliyor. Bakanlığımız da atık yönetimi konusundaki tüm bilgilere tek elden ulaşabiliyor. Yıllardır söylediğim bir şey, atık yönetimi yoksa Gemi Geri Dönüşümü de yok. Her türlü tedbiri alabilir, her türlü ekipmanı kullanabilirsiniz. Fakat çıkan atıkları iyi yönetemiyor ve bertaraf edemiyorsanız o zaman hiçbir anlamı kalmıyor. Türkiye’nin de bu konuda çok ilerde olduğunu düşünüyorum. Çevreye temizliğine ve atık yönetimine yaptığımız yatırımların sürekli gelişim gösterdiğini de eklemem gerekiyor” diye konuştu.
HARCANAN ÇABA TAKTİRE ŞAYAN
Çeviker’in yaptığı konuşmanın ardından katılımcılara hitap eden Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Dosya Yürütücüsü Emilien Gasc, Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörünün AB yolunda umut vaat ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Bizler bilindiği üzere Avrupa Birliği dışında Gemi Geri Dönüşümüyle ilgili kaliteli ve düzgün işlemler yapılmasının yollarını arıyor ve inceliyoruz. Bunun içindir ki AB Gemi Geri Dönüşüm yönetmeliğiyle ilgili katı kurallarımızın olduğunu söyleyebilirim. Ancak Türkiye’de Gemi Geri Dönüşüm ile ilgili umut vaat eden bir ortam olduğunu düşünüyoruz. Bu çalıştayda da AB Gemi Geri Dönüşüm yönetmeliğine nasıl uyum sağlanabileceğini ve bu potansiyelin nasıl kullanılabileceği konularını son derece verimli bir şekilde tartıştığımızı ve sürecin gayet olumlu bir şekilde ilerlediğini düşünüyorum. Özellikle atığın Gemi Geri Dönüşüm tesisini terk ettikten sonra ne yapıldığına dair ciddi araştırmalar yapacağımızın altını da bir kez daha çizmek isterim. Bu bağlamda Atık yönetimi ile ilgili Türkiye'nin buradaki en büyük avantajının GEMİSANDER’in atık yönetimi konusunu üstleniyor olmasıdır. Atıkların GEMİSANDER tarafından alınıp, bertaraf edilmesine kadar tüm süreci takip ediyor olması önem arz eden bir işlevdir. Ayrıca burada ki firmaların AB Bayraklı Gemiler için Geri Dönüşüm Listesine girme istekleri bizi çok memnun etti ve rahatlattı. Bu yönde yapılması gereken işlemleri gerçekleştirmek konusunda harcanan çaba da taktire şayan”
Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Dosya Yürütücüsü Emilien Gasc, Arcadis Belçika Proje yöneticisi atık politikası çalışmaları Proje lideri Mike Van Acoleyen, Seza Müh. Mim. Müşavirlik Çevre Yük. Mühendisi Baş Danışman Gözde Güvensoy, Tehlikeli Maddelerin Yönetimi ve ÇİSG Uzmanı Denizcilik ve Gemi Geri Dönüşüm Tesisi Uzmanı Alec Hales ve Etkinlik Koordinatörü Mike Porter’in yanı sıra GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, GEMİSANDER Genel Sekreteri Ramazan Yiğit ve Aliağa’nın faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm firmalarının temsilcileri 2 gün süren toplantıda hazır bulundu.Toplantıya ayrıca ilgili bakanlıklar ile birlikte çeşitli STK'lardan gelen temsilciler de dinleyici olarak katıldı.
Editör: TE Bilişim