Türkiye’de sökülmek üzere Brezilya'dan yola çıktıktan sonra tepkilerin ardından geri çevrilen asbestli uçağın Atlas Okyanusu'nda batırılacağı açıklandı. Geminin çarşamba günü batırılması planı çevresel risk nedeniyle savcılar tarafından engellenmişti.

Brezilya'da emekliye ayrılan 32 bin ton ağırlığındaki 1960 yapımı uçak gemisi, parçalanmak üzere gönderildiği Türkiye'nin çevresel risk nedeniyle geri çevirmesinin ardından günlerdir denizde bekletiliyor. 

İzmir, Aliağa merkezli SÖK Denizcilik ve Ticaret A.Ş. tarafından Aliağa’da bulunan tesislerde sökümü planlanan gemi, yoğun tepkilerin ardından Cebelitarık Boğazı'nı geçmeden geri çevrildi. 

Römorkörlerle Brezilya açıklarına çekilen geminin çevresel risk oluşturduğu gerekçesiyle limana yanaşmasına izin verilmedi.  

Dev uçak gemisinin çarşamba günü batırılması planı da savcılar tarafından çevreye zarar vereceği gerekçesiyle engellendi. Ancak Brezilya ordusu, geminin su aldığını ve batma riski bulunduğunu açıkladı.

Çevre Bakanı Marina Silva da batırılma işleminin durdurulması için Savunma Bakanı Jose Mucio ile bir görüşme yaptı ancak ordu yetkilileri, batırma dışında başka bir seçenek bulunmadığını bildirdi.

Geminin Brezilya'nın münhasırı ekonomik bölgesinde kıyıya yaklaşık 350 km uzaklıkta batırılması planlanıyor.

1963'ten 2000 yılına kadar Fransız donanmasına hizmet eden geminin 40 uçak taşıma kapasitesi bulunuyor. 

Brezilya yerel medyası, Suudi Arabistan merkezli Sela Trading Holding şirketin gemiyi almak için 6 milyon dolar teklif ettiğini yazdı. Ancak şirketin Brezilya temsilcisi konuya ilişkin yorum yapmadı.

Söküme izin veren Türkiye, tepkiler sonrası gemiyi geri çevirdi

Brezilya, maliyeti pahalıya çıktığı için 265 metre uzunluğundaki bu gemiyi 2017 yılında emekliye ayırmıştı. Uçak gemisini 10 Eylül’de Türkiye ye ulaşması öngörülüyordu. Gemi, Aliağa'da sökmek üzere olan Türk şirketi SÖK Denizcilik şirketine 1,6 milyon dolara satılmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sökümüne izin verdiği ancak büyük tepkilere neden olan gemi için daha sonra yeni bir ‘tehlikeli madde analizi’ talep etmişti. Türkiye’nin bu talepte bulunmak için geç kaldığını iddia eden Brezilya, bunu reddederek “Türkiye’nin girişinde bu testin yapılmasının uygun olacağı” görüşünü dile getirmişti.

Bu arada Çevre Bakanlığı’nın uçak gemisinin Türkiye’de sökülmesine karşı çıkması Türkiye’deki çevreci gruplar tarafından memnunlukla karşılandı. Bu uçak gemisinin 600 ila 750 ton arasında amyant içerdiği tahmininde bulunan çevreci gruplar, ısrarla geminin Türkiye'ye sokulmamasını istiyordu.