Yeni inşa fiyatları 2008'deki zirveden bu yana görülmemiş seviyelere ulaşırken, tersanelerin yıl sonundan önce hala oldukça büyük miktarda sipariş alması bekleniyor. 

Clarksons Research tarafından oluşturulan yeni inşa fiyat endeksi, 2020 yılı sonundaki en düşük seviyeden itibaren %52 artarak, nominal olarak 190 puana ulaştı ve 2008 yılı zirvesiyle aynı seviyeye geldi. 

Clarksons son haftalık raporunda, "Yeni inşa fiyatları, güçlü sipariş hacimleri, sağlam vadeli teminat ve tersanelerdeki enflasyonist baskıların devam eden desteğiyle yüksek kalmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

VesselsValue'dan yakın zamanda yayınlanan bir raporda, "2021/22'de konteyner ve LNG gemilerine yönelik yüksek sipariş faaliyeti, tersane kapasitesi ve inşa dönemleri üzerinde daha da fazla baskı oluşturdu" denildi ve rapora şunlar eklendi: "Siparişlerdeki artış nedeniyle tersaneler fiyat müzakerelerinde üstünlüğü ele geçirdi ve fiyatlar tırmandı."

Asyalı gemi yapımcıları için rekor bir yıl oldu; yeni inşa edilen gemilerin ortalama fiyatları rekor seviyelere ulaştı. 

Clarksons verilerine göre, 2024 yılında yeni inşa edilen bir geminin ortalama fiyatı 90 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, 2022'de belirlenen önceki zirvenin %30 üzerinde ve son on yılın ortalama 50 milyon dolarlık seviyelerinin çok üzerinde.

Clarksons Newbuild

İngiliz broker, yeşil teknolojilerin artan dağıtımını, daha yüksek değerli ürün karışımını ve sahiplerinin daha büyük gemiler için sözleşme imzalamasını daha pahalı yeni inşalara etki eden faktörler olarak gösteriyor. Örneğin, bu yıl sipariş edilen bir geminin ortalama boyutu 10 yıllık ortalamaya göre %40 artışla 54.000 gt'de, rekor seviyede, gaz taşıyıcıları, konteyner gemileri ve yolcu gemileri gibi daha yüksek maliyetli gemi tipleri ise bu yıl sipariş edilen tonajın neredeyse %50'sini oluşturuyor; 2010'larda bu oran sadece %28'di.

Tersaneler bu yıl çoğu sektörde sağlam bir yeni inşa siparişleri akışı gördü ve sözleşme yapılan tonaj hacmi (ilk dokuz ayda 93,6 milyon gt) halihazırda 2022 ve 2023'ün tam yıllık toplamlarından daha yüksek. Clarksons, tüm yıl için 100 milyon gt'den fazla sözleşme yapılacağını öngörüyor; bu yüksek bir seviye, ancak yine de 2007'de sözleşme yapılan 172 milyon gt'lik rekor seviyeden çok uzak. 

Yunanistan'ın Xclusiv Shipbrokers verilerine göre, Eylül 2024 itibarıyla dökme yük gemileri, tankerler ve gaz (LNG ve LPG) taşıyıcıları için sipariş defteri-filo oranları sırasıyla %10,3, %12,9 ve %48,4 seviyesindeydi. Bu rakamlar bir önceki yıla ve hatta iki yıl öncesine kıyasla önemli artışları temsil ediyor. Dökme yük gemileri, tankerler ve gaz taşıyıcıları için sipariş defteri-filo oranı son iki yılda sırasıyla %43, %180 ve %29 oranında arttı. 

Konteyner gemisi sözleşmeleri için rekor bir yıl olması beklenen Alphaliner analistleri, 14 Ekim itibariyle toplam 3,11 milyon TEU'ya eşdeğer 264 geminin inşa edildiğini açıkladı. 

MB Shipbroking'e göre, bekleyen boru hattı projeleri, bu yıl içerisinde potansiyel olarak 400.000 TEU'ya kadar ilave sipariş verilebileceğini gösteriyor. 

Tanker sipariş faaliyeti geçen yıl 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve broker Gibson'ın yeni bir raporda "güçlü" bir tempo olarak tanımladığı şekilde bu yıl da devam etti. Ocak ayından bu yana, yaklaşık 340 doğrulanmış ve raporlanmış tanker siparişi verildi, bu geçen yıl verilen yaklaşık 350 siparişin biraz altında. 

Edinburgh’ta Beş Adet SANMAR Römorkörü İçin İsimlendirme Töreni Edinburgh’ta Beş Adet SANMAR Römorkörü İçin İsimlendirme Töreni

Kuru yüke bakıldığında, broker SSY'ye göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde de teçhizatlı gemi eklemeleri güçlü bir şekilde devam etti ve handysize siparişleri 2017'nin ilk çeyreğinden bu yana tek bir çeyrekte yapılan siparişin tepe noktası oldu.

Editör: Nermin İstikbal