NASA TV’den dün yayınlanan 4K (4 bin piksel) görüntüler, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)’de çekilen büyüleyici yeryüzü manzaralarını yüksek kalitede izleme fırsatı sunuyor. Şehirlerin gece parıltıları, kutup ışıkları ve atmosferin üst katmanlarındaki yansımalar, adeta görsel şölen oluşturuyor.
UUİ astronotları, dünya üzerindeki doğal ve insan kaynaklı gece ışıkları ile auroraları hızlandırılmış çekim tekniği (time lapse) ile görüntüledi.
Yerkürenin manyetik alanı ve Güneş’ten gelen radyasyon fırtınalarının etkileşimi sonucu atmosferin 100 ila 1000 kilometre aralığında oluşan kutup ışıklarının yatay uzunluğu binlerce kilometreyi bulabiliyor. Güney kutbuna yakın enlemlerde görülen ışıklara Aurora Australis (güney kutup ışıkları) deniliyor. Kuzey enlemlerde bu etki Aurora Borealis (kuzey ışıkları) olarak adlandırılıyor.
Auroralar, atmosferin iyonosfer tabakasında yeşil, mavi ve kızıl ışımalar olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yay, bulut ve çizgi şeklinde oluşan kutup ışıklarının yaygın rengi yeşil. Ancak çok yükseklerde olan kutup ışıkları kırmızı ya da pembe rengi alıyor.
Kaynak: cha