Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde başlayan COP27 zirvesinde ülkelerin iklim hedefleri ve emisyon azaltım planları yeniden ele alınıyor.
Bunun yanı sıra gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek sağlanması ve iklim krizinden hali hazırda etkilenen ülkelerde kayıp hasar mekanizmalarının oluşturulması gündemde.
Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen ve iklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan COP27’de GİSBİR’de yerini aldı.
GİSBİR iklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan COP27’de dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere “Denizcilikte ve Gemi İnşada karbonsuzlaştırma ve rekabet” başlıklı başarılı bir sunum gerçekleştirdi.
Mustafa İnsel, COP27’de GİSBİR’in deniz dekarbonizasyonu ve gemi inşa üzerine bir konuşurken, Nazan Özyürek, Mehtap Özdemir ve Gürdoğan Sarıgül, deniz karbonsuzlaştırmasının küresel düzenleyici çerçevesini, tersaneler için ulusal mevzuatı, Türkiye’de inşa edilen yenilikçi eko gemileri ve eko-yenilemeleri ve Tuzla’nın tam elektrikli römorkör deneyimini ve karbonsuzlaştırılması konuları hakkında sunum yaptılar.
Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde gerçekleştirilen ve iklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan COP27’ye yaklaşık 190 ülkeden 40 binin üzerinde katılımcı, 100’den fazla devlet lideri katılıyor.
“Uygulama Zirvesi” olarak tanımlanan COP27’de 7-8 Kasım tarihlerindeki Liderler Zirvesi’nin ardından finans, bilim, gençlik ve gelecek nesiller, karbonsuzlaşma, adaptasyon ve tarım, cinsiyet, su, sivil toplum, enerji, biyoçeşitlilik ve çözümler başlıkları altında her gün tematik oturumlar düzenlendi.
‘Kayıp ve Zarar’ en önemli başlıklardan biri
Sanayi öncesi döneme göre halihazırda 1,1 derecenin üzerine çıkan küresel sıcaklık artışını yüzyıl sonuna kadar 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefini gerçekleştirmek için ülkelerin açıkladığı ulusal katkı beyanlarının (NDC) güçlendirilmesi zirvenin temel başlığı.
Bunun yanında, gelişmekte olan ülkelerin iklim krizi nedeniyle uğradığı ekonomik kayıpların iklim krizinin ortaya çıkmasında tarihsel sorumluluğu en yüksek olan Batı ülkeleri tarafından tazmin edilmesi anlamına gelen Kayıp ve Zarar Mekanizması’na fon ayrılması zirvenin en önemli tartışma konularından biri olarak öne çıktı.
Kaynak: Denizcilikdergisi