İkinci el kuru yük gemisi satışları bu yıl rekor kırma yolunda... Clarksons Research'ten elde edilen son veriler, yıl başından bu yana toplam 40,3 milyon dwt'lik 542 geminin satıldığını, bu rakamın 2023'teki çalıştırma oranının %17 üzerinde olduğunu ve 2021'de görülen satış ve satın alma faaliyeti rekor seviyesini aşacak bir hızda olduğunu gösteriyor. 

Çin Yapımı Gemilere Yüzde 100 Gümrük Vergisi Talep Edildi Çin Yapımı Gemilere Yüzde 100 Gümrük Vergisi Talep Edildi

Clarksons, yakın tarihli bir raporda 10 yaşındaki bir VLCC veya capesize'nin aslında  beş yaşındaki bir geminin alabileceği fiyatın maddi olarak çok üzerinde fiyatlara satılabileceğini belirtti. 

Clarkson'un hesaplamalarına göre; Temmuz 2019'da  71 milyon dolara satın alınan beş yaşındaki bir VLCC, bugün 10 yaşında 85 milyon dolara satılacak ve işletme giderlerinden sonra ilave 59 milyon dolarlık spot kazanç elde edecek; bu da toplamda 73 milyon dolar getiri anlamına geliyor.

Clarksons, "Tanker ve dökme yük S&P piyasaları yalnızca çok aktif olmakla kalmadı, aynı zamanda varlık oyuncularına bazı ağız sulandıran getiriler için fırsatlar da sundu" dedi. 

Editör: Nermin İstikbal