Toplanacak 79. Deniz Çevresi Koruma Komitesi'ne (MEPC) iki ay kala, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), yeşil hedefler söz konusu olduğunda oyununu yükseltme baskısı ile karşı karşıya.

IMO'nun Birleşmiş Milletler'deki kardeş organı olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) üye devletleri geçen hafta, 2050 yılına kadar net-sıfır karbon emisyonu içeren uzun vadeli ortak bir küresel hedef (LTAG) benimsemek için oy kullandı.

ICAO Konseyi başkanı Salvatore Sciacchitano; "2008 temel çizgisine kıyasla %50'lik emisyon kesintileri gerektiren IMO'nun mevcut taleplerinin oranı. “Devletlerin, endüstri gruplarının benzer taahhütlerini takiben, karbondan arındırılmış hava taşımacılığı için bu yeni uzun vadeli hedefi benimsemesi, nihai olarak emisyonsuz motorlu uçuş elde etmek için önümüzdeki on yıllarda hızlandırılması gereken yeşil inovasyon ve uygulama ivmesine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.” dedi.

ICAO Meclisindeki Devletler ayrıca, yeni CO2 emisyonu hedefine ulaşılması için uygun finansman ve yatırım desteğinin önemini topluca vurguladılar ve yeni ICAO Yardımı, Kapasite Geliştirme ve Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları için Eğitim (ACT-SAF) programını tam olarak desteklediler.

"Yeni yakıtların mevcudiyeti ve kullanımı"

Geçen hafta Singapur'daki Denizcilik CEO Forumu'nda, deniz taşımacılığının alternatif yakıtlar için mücadelede, havacılık gibi diğer endüstrilere kaybedebileceği konusu tartışıldı.

Bunker gemisi operatörü Hong Lam Marine'in CEO'su ve Singapur Denizcilik Birliği (SSA) başkanı Caroline Yang, delegelere, deniz taşımacılığının hayati önem taşıdığını ve yeni yakıtlar için önemli bir talep oluşturduğunu söyledi.

Yang; "Her zaman kimsenin kullanmak istemediği artık yakıt sığınak olmuştur, bu nedenle arz ve fiyatlar genel olarak sabit kalmıştır, Daha iyi kaynaklara sahip diğer endüstriler aynı kaynakları kovalayacağı için alternatif yakıtların fiyatları ve bulunabilirliği şüpheli olmaya devam ediyor," diye uyardı.