Bangladeş'in Hurda Gemi İthalatı 20 Yılın En Düşük Seviyesinde, Hindistan Öne Geçebilir Bangladeş'in Hurda Gemi İthalatı 20 Yılın En Düşük Seviyesinde, Hindistan Öne Geçebilir

Rusya-Ukrayna savaşı başladığı 2022 yılından beri, Türkiye, Batı yaptırımlarından kaçan Rus süperyatlarının popüler bir rotası haline geldi. 

Bu durum, lüks yatların bakım ve onarımı üzerine çalışan Türk tersaneleri için yeni bir iş fırsatı yarattı. Geçtiğimiz yıl içinde, İstanbul Tuzla'daki bazı tersaneler, süperyatlara hizmet vermek için kapasitelerini artırdı.

Geçtiğimiz hafta, KRM Yacht Refit & Rebuild, Türkiye'deki en büyük vinç olduğu söylenen 900 ton kapasiteli mobil vinç kurulumunu tamamladığını bildirdi. Bu yeni vinç kapasitesi, Tuzla’daki KRM tersanesinin 70 metreye kadar uzunluğa sahip yatlara hizmet vermesine olanak tanıyacak.

KRM Tersanesi'nin kurucusu Kerem Baser,  Patronlar Dünyası’na verdiği röportajda, bu yeni kapasitenin daha büyük yatların onarım ve yenilenmesine imkan sağlayacağını belirtti.

“Rus milyarderlerin yatlarının çoğu şu anda Türkiye’de. Bu yatları yenilemek istiyorlar ancak önceki vincimiz yalnızca 40 metreye kadar olan daha küçük tekneleri kaldırabiliyordu. İlerleyen dönemde, 100 metreye kadar olan yatların yenilenmesini üstlenmeyi hedefliyoruz,” diye konuştu.

Batı'dan gelen ekonomik yaptırımların yoğunlaşmasıyla, Rus oligarklara ait süperyatlar artık Avrupa'daki tersanelerden bakım ve onarım hizmeti alamıyor. Dunyasi'ye göre, bu durum Türk tersaneleri için karlı bir fırsat sunuyor.

Baser “Bu sadece bakım ve onarımla sınırlı değil; yatlar tamamen yenilenebilir ya da yeniden tasarlanabilir. Eğer bir yat iyi bir üreticiden çıkmışsa, yenileme maliyeti 6 milyon dolardan fazla olabilir. Bu durum, Tuzla tersane ekosisteminde faaliyet gösteren Türk üreticiler için yeni fırsatlar yaratacaktır,” dedi.