İngiltere Prensesi Royal Anne’nin de katılıp konuşma yaptığı 18. IALA Konferansı tamamlandı.
18. IALA Konferansı 31 Mayıs Cumartesi akşamı düzenlenen Gala Yemeğiyle tamamlandı. 25-31 Mayıs tarihleri arasında İspanya’nın La Coruna şehrinde düzenlenen ve açılışı İspanya Bayındırlık Bakanı Ana PASTOR ve IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu tarafından gerçekleştirilen 18. IALA Konferansında Türkiye’yi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü 5 uzmanıyla temsil etti. 77 Ulusal üyesi olan IALA’nın en üst düzey yürütme organı IALA Konseyi 3’ü atanmış ve 21’i seçilmiş olmak üzere 24 Ulusal üyeden oluşmaktadır. Konferans boyunca Türk Delegasyonunun yaptıkları etkin sunum, tanıtım ve kulislerin de etkisiyle 31 Mayıs Cumartesi günü yapılan Genel Kurul ikinci oturumunda Türkiye IALA Konseyine yeniden seçildi. Bu sayede Türkiye, IALA’nın 2014-2018 çalışma döneminde alacağı çok önemli kararlarda söz sahibi olacak. IALA Konseyi, 2014-2018 çalışma programında IALA'nın Devletler Arası Organizasyon (IGO) yapısına dönüşümü, IALA E-Nav Komitesi ile “IMO Electronic Highway” ve IALA VTS Komitesi ile de “IMO Zero Accident” projelerini IMO, IHO, EMPA gibi paydaşlarıyla gerçekleştirmek için önemli kararlar alacak.
Konferansın 5. gününde gerçekleştirilen, İngiltere Seyir Yardımcıları Otoritesinin (Trinity House) 500. Kuruluş yıldönümü kutlama etkinliklerine İngiltere Prensesi Royal Anne de katılarak delegelere bir konuşma yaptı. Prenses Anne konuşmasında deniz emniyetinin öneminden bahsederek, IALA’nın bu konuda yaptığı çalışmaları takdirle takip ettikleri vurgusunu yaptı. Ayrıca Royal Anne IALA yönetim kadrosu ve Komite Başkanları ile özel bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Türk Delegasyonundan IALA VTS Komitesi Başkanı olan Kaptan Tuncay Çehreli de hazır bulundu ve toplantı sonrasında Prenses Anne ile sohbet etme fırsatı buldu. Konferansa 61 farklı ülkeden 623 delege ve denizcilik sektörünün önde gelen lider üretici firmaları katıldı.
Konferans süresince Aids to Navigation, E-navigation and Beyond, Global Navigation, Management , Heritage ana başlıkları altında gerçekleştirilen teknik oturumlarda 91 teknik ve akademik sunum yapıldı. Bunun haricinde dünyanın çalışan en eski feneri olan ve UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan “Hercules de Torres” fenerine teknik ziyaret gerçekleştirildi Konferansta Türk delegelerinin yaptığı tanıtıcı, teknik ve bilimsel sunular ile yayınladıkları bildiriler konferans delegeleri tarafından büyük ilgi ve beğeni topladı. Konferans sonunda yayınlanan 9 maddelik sonuç bildirgesinin 6. maddesi Türk Delegasyonunda yer alan Dr. Hasan Terzi’nin İ.Ü. Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü öğretim görevlilerinde Prof. Dr. Cem Gazioğlu ile ortaklaşa hazırlayıp konferansta sunmuş olduğu “Finding Solutions Before Accidents Happen” başlıklı bildiriden alındı. Bu bildiri ışığında IALA yeni çalışma döneminde IMO Sıfır Kaza Kampanyası Kazasay Olayları (Near Miss) yönetme sisteminin detaylarını belirleme kararı aldı. Ayrıca Konferansta, 27 Mayıs Salı günü gerçekleştirilen IALA Genel Kurulu birinci oturumunda yaşanan büyük tartışmalar sonucunda IALA, Uluslararası Sivil Organizasyon(NGO) statüsünden Devletler Arası Organizasyon(IGO) statüsüne geçme kararı aldı.
DenizHaber.Com olarak Türk denizciliği adına elde edilen bu uluslararası başarılardan dolayı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına, Dış İşleri Bakanlığına, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ve Türk Delegasyonuna teşekkür ederiz.