Bir İtalyan buzkıran Antarktika'nın en güney noktasına yelken açarak bir dünya rekoru kırarken, Antarktika ve güney okyanus ekosistemlerine yönelik artan iklim değişikliği tehditleri bir kez daha vurgulandı.
Araştırmacılara göre, geminin sadece altı yıl önce 2017'de başka bir geminin aşılmaz buzla karşılaştığı bir noktaya gidebilmesi, güney kutbunun buz örtüsünü kaybettiğinin bir işareti.
İtalyan Ulusal Oşinografi ve Deneysel Jeofizik Enstitüsü (OGS) yaptığı açıklamada, "Antarktika'daki Ross Denizi'nde şimdiye kadar ulaşılan en güney noktası ve genellikle bir geminin ulaştığı en güney noktasıdır" dedi.
Keşif sponsorları, Ross Denizi'nin daha önce keşfedilmemiş bölgesine yapılan yolculuğun, bölgedeki buz tabakalarındaki değişiklikleri gösterdiğini söyledi.
Araştırmacılar, 1992 ile 2017 arasında Antarktika buz tabakasından yaklaşık 2.700 gigaton (2.700 milyar ton) buz kaybı olduğunu tahmin ediyor.
Kaybın, ortalama deniz seviyesine yaklaşık sekiz milimetre katkıda bulunan büyük buz raflarının çökmesiyle meydana geldiğini belirten araştırmacılar, 20. yüzyılın sonundan bu yana buz kaybının hızının dört katına çıktığına inanıyorlar.