Anadolu'nun İngiltere merkezli denizcilik araştırma şirketi Drewr,y'den derlediği Dünya Konteyner Endeksi verilerine göre, Kızıldeniz'deki jeopolitik gerilimler nedeniyle navlun fiyatları sekiz haftadır artıyor.

İran destekli Yemenli siyasi örgüt Husiler, Kızıldeniz'deki Bab-el-Mendeb Boğazı'nda İsrail'e bağlı ticari gemilere saldırılar düzenledi, bunun ardından nakliye şirketleri Ümit Burnu üzerinden yeniden rota çizerek seyahat sürelerini 10 yıl uzattı. günden iki haftaya kadar.

ABD ve İngiltere öncülüğünde Husilere yönelik saldırılar nedeniyle Kızıldeniz'de gemi trafiği hızla azalırken, gemicilik şirketlerine bölgeden geçmemeleri tavsiye edildi.

Meteoroloji uyarılarını sıklaştırdı! İşte 22 Kasım Cuma raporu... Meteoroloji uyarılarını sıklaştırdı! İşte 22 Kasım Cuma raporu...

Süveyş Kanalı, Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlar ve Avrupa ile Asya arasındaki en kısa yoldur ve küresel ticaretin yaklaşık %12'sini oluşturur. Ancak Husi saldırılarının ardından Ümit Burnu çevresinde seyahat sürelerinde ve rota değiştirme maliyetlerinde yaşanan artış, navlun fiyatları üzerinde olumsuz etki yarattı.

Gelişmeler ışığında Anadolu'nun Dünya Konteyner Endeksi verilerine göre 40 feet konteyner kompozit endeksi 30 Kasım'daki 1.382 dolardan 25 Ocak itibarıyla yüzde 186,8 artışla 3.964 dolara yükseldi.

25 Ocak'tan bu yana, 40 ft'lik konteynerin navlun oranlarındaki yıllık artış %93,6'ya ulaştı ve oranlar, sekiz haftalık bir artışa işaret ederek haftalık %5'lik bir artış kaydetti.

40 ft'lik bir konteynerin spot navlun oranları Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve şu anda pandemi öncesi seviyenin ortalamasının %179 üzerinde bulunuyor.

Aynı dönemde navlun oranlarında en fazla artış yüzde 355,6 ile Şangay-Cenevre hattında görülürken, onu yüzde 325,6 ile Şangay-Rotterdam, yüzde 139,7 ile Şangay-New York ve yüzde 120,4 ile Şangay-Los Angeles rotası izledi.

•⁠ ⁠ Bab-el-Mandeb Boğazı'ndaki ticaret hacmi %59,2 azaldı

Uluslararası Para Fonu ve Oxford Üniversitesi'nin PortWatch veritabanına göre, Bab-el-Mandeb Boğazı'ndaki gemi trafiği, Kızıldeniz saldırılarının artmasıyla 21 Ocak'ta sona eren haftada yıllık bazda %59,2 yavaşladı.

Süveyş Kanalı'nda ise aynı dönemde ticaret hacmi %44 oranında düşüş kaydederken, Ümit Burnu'nda ticaret hacmi aynı haftada %55,5 oranında artış kaydetti.

Kızıldeniz'deki Bab-el-Mandeb Boğazı'na yapılan saldırıların ardından Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk, dünyanın en büyük konteyner şirketi İtalyan-İsviçre Akdeniz Denizcilik Şirketi (MSC), Alman denizcilik şirketi Hapag-Lloyd, Fransız denizcilik şirketi CMA CGM ve İngiliz enerji şirketi BP bölgedeki faaliyetlerini askıya aldı.

Danimarkalı tanker şirketi Torm, güney Kızıldeniz'deki operasyonlarını askıya alırken, İngiltere merkezli petrol şirketi Shell de aynı şeyi yaptı.

Katar'ın devlete ait petrol şirketi QatarEnergy, Kızıldeniz'de devam eden durum nedeniyle Avrupalı ​​müşterilere Ümit Burnu üzerinden sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemileri teslim etme kararı aldı.

Şirket Perşembe günü yaptığı açıklamada, İspanyol enerji şirketi Endesa'ya yapılan LNG sevkiyatlarında 10 ila 12 günlük bir gecikme olacağını duyurdu.

Editör: Nermin İstikbal