ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun (IMB) son raporuna göre, 2024'ün ilk dokuz ayında korsanlık ve silahlı soygun vakaları 1994'ten bu yana en düşük seviyelere düştü.

Üç on yılın en düşük raporlanan vaka sayısına rağmen, IMB ve Korsanlık Raporlama Merkezi mürettebat güvenliğinin hala risk altında olduğu konusunda uyarmaya devam ediyor.

IMB, Ocak ve Eylül 2024 arasındaki dönemde 79 olay raporu aldı, geçen yılın aynı dönemindeki olay sayısı ise 99 olarak raporlanmıştı.

Rapora göre, bu yılki olaylarda geçen yıla kıyasla yüzde 20'lik düşüş genel olarak önemli bir azalmaya işaret ediyor. Bu, 1994'ten bu yana bildirilen en düşük sayı.

IMB, bu yılın ilk dokuz ayında 62 gemiye çıkıldığını, altısının kaçırıldığını, dokuzunun saldırı girişimleriyle karşı karşıya kaldığını ve ikisinin ateşe verildiğini bildirdi. Olayların yüzde 86'sında, failler gemiye  erişmeyi başardı ve olayların çoğu gece meydana geldi.

Raporda ayrıca mürettebat üyelerine yönelik şiddetin endişe verici olmaya devam ettiği, 111 mürettebatın rehin alındığı, 11'inin kaçırıldığı ve üçünün tehdit edildiği belirtiliyor. Bildirilen olayların 45'inde faillerin silah, tüfek ve bıçakla donanmış olduğu söyleniyor.

Raporda endişe duyulan alanlar arasında Endonezya Takımadaları'ndan bahsediliyor; burada bildirilen olay sayısında istikrarlı bir artış görülmüş.

Ocak-Eylül 2024 arasında 17 olay bildirilirken, 2023'te 12 ve 2022'de dokuz olay bildirilmiştir. 11 olayda silah bildirilmiş, 27 mürettebat rehin alınmış ve bir mürettebat tehdit edilmiş. Ayrıca Şubat ve Eylül aylarında, neredeyse aynı yerde, Orta Kalimantan'daki Tanjung Malatayur'un güneyinde, mavnalardan çekilen petrol kargolarının çalındığı iki kaçırma olayı bildirilmiş.

Zeytinburnu’nda iskeleden denize atlayan çocuk boğuldu Zeytinburnu’nda iskeleden denize atlayan çocuk boğuldu

Buna karşılık, dokuz ay boyunca sadece 12 rapor alınan Gine Körfezi'nden 1996'dan bu yana en düşük rapor sayısını görülmüş oldu.. Ancak, bölgede 11 mürettebatın kaçırılması ve 21'inin rehin alınmasıyla mürettebatın güvenliği konusunda endişelerin devam ettiğini söyleniyor.

Somali ve Aden Körfezi açıklarında da üç geminin kaçırıldığı ve iki gemiye ateş açıldığı sekiz olay bildirildi. Ancak IMB, Temmuz ve Eylül ayları arasında bu sulardan geçen gemilerden herhangi bir deniz korsanlığı olayı raporu almadığını, bunun muhtemelen musonların yaygınlığından kaynaklandığını belirtti.

Editör: Nermin İstikbal