Ukrayna'daki bir mahkeme, işgal altındaki Kırım'a ticari faaliyetlerde bulunmak için defalarca girme suçlamasıyla tutuklanan bir kargo gemisinin devlet tarafından el konulmasına hükmetti.

Gemi, Temmuz ayında Tuna Nehri'nde Yunanistan'a gitmek üzere arpa yüklü olarak seyrederken Ukrayna makamları tarafından alıkonuldu . Ukrayna Donanması gemiyi alıkoydu ve daha sonra mahkemenin izniyle tutukladı. Gemide beşi Türkiye'den ve yedisi Azerbaycan'dan olmak üzere 12 mürettebat vardı.

Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan ve Heyeti Ekol Denizcilik'i ziyaret etti Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan ve Heyeti Ekol Denizcilik'i ziyaret etti

 Usko MFU (2.850 dwt) adlı geminin mülkiyeti Ukrayna'ya devredilirken, geminin zabiti de işgal altındaki bölgelerde ticari faaliyetlerde bulunarak "devlet çıkarlarına zarar vermek" suçlamasıyla yargılandı.

Veri tabanları, geminin mülkiyetini Türkiye'den Usko Shipping olarak gösteriyor.

Ukrayna, geminin Ekim 2023'te Kırım'a girdiğini ve bir Türk şirketi için 3.000 tondan fazla tarım ürünü yüklediğini iddia ediyor. Ayrıca geminin AIS iletimini kapattıktan sonra Mayıs 2024'te Sivastopol'a girdiğini tespit ettiler. Gemi, Kırım'da belirtilmeyen bir kargo boşalttı. Haziran 2024'te Kırım'a bir sefer daha yaptı ve ihracat için tarım ürünleri yükledi. Ukrayna, bunun uluslararası deniz hukukunun yanı sıra işgal altındaki bölgelerde ticaret yapmayı yasadışı kılan Ukrayna mevzuatının ihlali olduğunu iddia ediyor.

Usko Shipping, Lloyd's List'e Kırım'daki faaliyetin gemiyi satın almadan önce olduğunu söyledi. Veritabanları, şirketin Kamerun'da kayıtlı gemiyi Mart 2024'te satın aldığını gösteriyor.

Ukrayna en az bir gemiyi daha tutuklamış olmasına rağmen, bu dava Kırım'a girdiği için bir gemiye karşı açılan ilk davadır. Ukrayna'dan gelen medya raporları, mahkemenin beş gemiye el konulmasını emrettiğini ve toplam 59 geminin ihlallerle suçlandığını söylüyor.

Editör: Nermin İstikbal