Türk savunma sanayisinin yurt dışındaki kullanıcılar için yürüttüğü deniz platformu projelerindeki başarısı beraberinde yeni ihracat fırsatları getiriyor.

Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) ana yükleniciliğinde yürütülen Pakistan MİLGEM Projesi kapsamında Pakistan Silahlı Kuvvetleri için üretilen dört gemiden ilki olan PNS BABUR, İstanbul Tersanesi Komutanlığındaki törenle teslim edildi.

ASFAT Deniz Programları Direktörü Emre Koray Gençsoy, yaptığı açıklamada, Eylül 2018'de imzalanan, Mart 2019'da aktif olan projenin, 7 yıla yayıldığını ve 20 kilometre taşından oluştuğunu söyledi.

MİLGEM olarak başlayan projenin Pakistan donanmasının ihtiyaçlarına göre genişletildiğini, boyunun uzatıldığını, değişik silah sistemlerinin adapte edildiğini anlatan Gençsoy, hesaplarıyla, analizleriyle, model testleriyle her şeyin baştan yapıldığını ifade etti.

BABUR'ün Pakistan MİLGEM projesinin ilk gemisi olduğunu dile getiren Gençsoy, projenin 5. yılında olduklarını ve 15 kilometre taşını zamanında yerine getirdiklerini vurguladı. Türkiye ve Pakistan gibi kuş uçuşu yaklaşık 4 bin kilometre mesafedeki 2 ülkede inşa faaliyetlerini sürdürdüklerine değinen Gençsoy, 4 gemilik projede 2 geminin Türkiye'de, 2 geminin Pakistan'da inşa edildiğini anımsattı.

Projenin bitmesine yaklaşık 2 yıl kaldığını belirten Gençsoy, şöyle konuştu:

"Bu noktaya getirebildiğimiz için gururluyuz. Yaklaşık 108 metrelik bir gemi. 14,8 metre genişliği var. 3 bin ton civarında. Ağır silah yükü var. Denizaltı harbinden su üstü harbine, kara bombardımanından hava savunmasına kadar her türlü silah varyasyonu mevcut. Yerli ve milli unsurların dışında Pakistan donanmasının belirlediği uluslararası silahlar da bu gemilere entegre edildi. ASELSAN, HAVELSAN gibi birçok firmamız burada görev aldılar. Gemi bir gaz tribünü, 2 ana makinadan oluşan tahrik sistemine sahip. Çift şaftı var. Yaklaşık 26 knottan hızlı bir gemi. 142 Pakistanlı kardeşimiz görev yapabiliyor."

"Deniz projelerindeki en büyük ihracat" tacını koruyor

Pakistan MİLGEM projesinin ihracat anlamında da çok önemli olduğunu vurgulayan Gençsoy, bu öneme uygun olarak proje takvimine titizlikle uyulduğunu, özverili bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Projenin 2018'den Ağustos 2023'e kadar tek kalemde Türkiye'nin en büyük savunma sanayisi ihracatı olduğunu vurgulayan Gençsoy, deniz projesi olarak hala tek kalemde ülkenin en büyük ihracat projesi tacını koruduğunu belirtti. Benzer platformlara yurt dışından gösterilen ilgiye ilişkin soruya karşılık Emre Koray Gençsoy, şunları kaydetti:

"Pakistan projesine yoğun bir ilgi var. 2 ülkede yapılıyor olması, gemi platformu haricinde Pakistan donanmasına sağlayacağımız bakım, onarım tesisleri, yani gemiyi kullanırken operasyonda kalma süresini arttıracak şekilde yaptığımız altyapı yatırımlarıyla pek çok ülkenin dikkatini çekiyor. Bu konuda görüşmeler var. İyi haberler de geliyor. İnşallah çok yakında belki hep beraber bunları da duyurma şansını elde edebileceğiz. Hem burada hem orada yapıyor olmamız global düzeyde dikkati çekiyor. Yeni projeler isteyen ülkelerin bu konuda talepleri oluyor. Bundan memnunuz. Güzel bir şey yaptığımızı anlıyoruz. Pakistan tarafının da girdileri güzel. Başka ülkelere gerçek anlamda referans oluyor diyebilirim."