Nemrut, yatırımcının gözdesi haline geldi
Petkim ve Batıçim mevcut iskelelerini büyüterek, elleçleme kapasitesini artırmayı planlıyor
Tayfun Liman, dolgu alanı, rıhtım ve konteyner terminali için 250 milyon dolar harcayacak
Geçen yıl 40 milyon ton yükleme ve boşaltma işlemi yapılan Aliağa Nemrut Körfezi'ndeki iskeleler, Alsancak Limanı'nın yükünü alırken, bölge liman yatırımcılarının da gözdesi oldu. Egeli sanayiciler Çandarlı'daki liman projesinden önce Nemrut Körfezi'ndeki iskelelerin kapasitesinin artırılması ve altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor. Nemrut Körfezi'ne geçen yıl 4471 gemi gelirken, yılda ortalama 12-14 milyar dolarlık ticari işlem gerçekleştiriliyor.
400 KİŞİYE İSTİHDAM
Nemrut Körfezi'nde Habaş, İzmir Demir Çelik (İDÇ), Batıçim, Ege Çelik, Ege Gübre, Petrol Ofisi, Petkim, Total, Egegaz ve Tüpraş'a ait toplam 10 iskele bulunuyor. Petkim ve Batıçim mevcut iskelelerini büyüterek, elleçleme kapasitelerini artırmayı planlarken, Tayfun Liman A.Ş. firması da bölgede dolgu alanı, rıhtım ve konteyner terminaliden oluşan projesi için 250 milyon dolarlık yatırım yapacak. Liman ile yılda 1 milyon adet 20'lik konteyner elleçlenirken, 400 kişiye de istihdam sağlanacak.
Nemrut Körfezi’nde iskelesi bulunan Petkim’in Genel Müdürü ve EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Çandarlı’ya yapılması öngörülen limandan önce Nemrut Körfezi’ndeki iskelelerin büyütülmesi gerektiğini söyledi. Buradaki ulaşım altyapısının da iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yavuz, bu sayede Nemrut’un Alsancak Limanı’ndaki sıkışıklığı da önemli ölçüde azaltacağını kaydetti.
DESTEKLİYORUZ
Yavuz, "Buradaki iskelelerin kapasiteleri artırılmalı. Bu noktada bir çok firmanın yatırım planı da var. Ancak buradaki iskeleler üçüncü kişiler tarafından kullanıldığında devlet gelirden yüzde 15 pay alıyor. Bunun kaldırılması lazım. Burada çok az bir yatırımla Çandarlı'dan önce önemli bir kapasiteye ulaşılarak İzmir'in liman sorunu çözülebilir. Kara ve demiryolu ulaşımı daha da iyileştirilmeli. Biz Petkim olarak yıllık 1 milyon TEU kapasiteli bir konteyner limanı yapıyoruz. Alsancak Limanı'na yanaşamayan gemileri buraya getirmeyi planlıyoruz. Bu konuda Hamburg Limanı ile Artı Proje firmaları fizibilite çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, son yıllarda Aliağa ve çevresindeki denizcilik, liman yatırımlarının büyük hız kazandığını söyledi. Aliağa'nın yakın gelecekte Türkiye'nin denizcilikte Doğu Akdeniz'deki en önemli ihracat üssü olacağını belirten Saka, yılda 4 bin 500'e yakın geminin Aliağa'daki çeşitli kuruluşların iskelelerini kullandığını vurguladı. Saka, "Bu potansiyeli, kıyılarımızı rasyonel bir şekilde planlayıp değerlendirerek daha fazla geliştirmek mümkün. Aliağa'da deniz ticareti ve buna bağlı sektörlerdeki tüm yatırımları destekliyoruz. Ancak bunlar, makro bir planlama dahilinde gerçekleşirse bölgemiz bundan daha kazançlı çıkar. Aliağa gibi stratejik sektörlerin konuşlandığı ve her metrekarenin değerli olduğu bir bölgede kıyıların yanlış ve gelişigüzel kullanımını önlemek amacıyla bölgenin ve genel ekonomik menfaatleri doğrultusunda kıyı master planı yapılması gereklidir" diye konuştu.
2008’de 40 milyon ton elleçleme
Aliağa Nemrut Körfezi'nden bulunan iskelelerde sadece 2008'de 40 milyon ton yükleme ve boşaltma işlemi (elleçleme) gerçekleşti. Nemrut ve Aliağa iskelelerine gelerek boşaltma yapan gemiler ağırlıklı olarak Ham petrol ve hurda demir getirdi. Kömür, dökme çimento, soya fasulyesi, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), nafta, tarım ürünleri, amonyak, kok kömür, üre gübresi, inşaat demiri, küspe, kepek, gübre, çavdar, un, kereste, kimya sanayi mamulleri, palm yağı, sunta, demir çelik ürünleri, kil, kolza yağı taşıyan gemiler bu yüklerini Aliağa'daki çeşitli iskelelere boşalttı.
YOL İNŞAATLARI
Ege'nin diğer illerinden de Aliağa'daki liman ve iskelelere ulaşım alternatiflerini artıracak yatırımlar devam ediyor. Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nden Nemrut Limanlar Bölgesi'ne doğru bir demiryolu hattı döşeme çalışmaları sürüyor. Aliağa Karakuzu köyünden Manisa'ya doğru giden dağ yolu, Manisa'dan itibaren genişletiliyor.
Çandarlı Ağustos'ta başlayacak
Ulaştırma Bakanlığı, Nemrut'un da bulunduğu Çandarlı Körfezi'ni Doğu Akdeniz'in en önemli limanı haline getirecek Kuzey Ege Çandarlı Limanı'na da Ağustos'ta start verecek. Çandarlı Limanı için Ağustos ayında ihaleye çıkılacak. 15 bin kişiye istihdam sağlayacak, Türkiye'nin en büyük, dünyanın da en büyük 10 konteynır limanından biri olacak Çandarlı Limanı, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek. Aliağa Çaltıdere'de yıllardır bekleyen tekne ve yat tersanesi projesi, 800 hektar alanda yeniden yapılacak. 49 yıllığına kiralanacak ve bin 200 dönüm arazide kurulacak olan tersanede 4-5 yıla kadar tekne ve yat imalatının başlayacağı belirtiliyor.