Singapur Polisi, Shell'in dünyanın en büyük bunker limanındaki operasyonlarından elde edilen deniz yakıtı hırsızlığını ve yeniden satışını içeren uzun süredir devam eden  skandalda yeni suçlamalar duyurdu.

Bunker firması Sentek, Shell'den (Sentek) deniz yakıtı çalmak için uzun süredir devam eden bir programda suçlanan en son kişi oldu.

Yakıt çalma planı ilk olarak 2017'de rapor edildi ve bu rapor, Shell çalışanlarının yanı sıra birkaç büyük bunker firmasını da içeriyordu. Singapur merkezli büyük bir akaryakıt tüccarı ve bunker tedarik şirketi olan Sentek Marine & Trading, polisin “başka birinin suç davranışından yararlandığını bildiğini” iddia ettiği 42 mülk edinme suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

"Mahkeme, şirkete her bir sayıma dahil olan yakıtın değerinin iki katı para cezası verebilir."

Polis, Sentek'in Shell Eastern Petroleum'un tesisinden 56 milyon doların üzerinde yakıt aldığını iddia ediyor. Suçlu bulunursa, her bir sayımdan potansiyel toplam 29,4 milyon ABD Doları için yaklaşık 700.000 ABD Doları ceza ödeyeceği bildirildi.

İddialar, Ağustos 2014 ile Ocak 2018 arasında Sentek'in gemilerine Shell'den yasa dışı olarak alınan toplam yaklaşık 118.131 metrik ton deniz benzini aldığı yönünde...

Şirket şu anda 500 ila 2000 MT arasında değişen kargo kapasitesine sahip bir düzine MGO bunker gemisinin yanı sıra bir deniz akaryakıt bunker gemisi filosu işlettiğini bildiriyor.

Singapur'un MPA'sı tarafından akredite edilen ilk beş yakıt satıcısı arasında yer alıyorlar. Şirket, Singapur'un Yolsuzluk, Uyuşturucu Kaçakçılığı ve Diğer Ciddi Suçlar Yasası kapsamında kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmeye devam ediyor.

Ağustos ayının başında, Sentek'in eski genel müdürü Pai Keng Pheng, yine akaryakıt hırsızıyla ilgili 42 suçlamayla gündeme geldi. Polis, akaryakıt yüklemesinin, şirketin genel müdürü olduğu sırada rızasıyla yapıldığını iddia etti. Ayrıca 30 adet yolsuzluk ve 11 adet adaleti engellemek suçlamasıyla da suçlanıyor.

Sentek, Shell'den yakıt çalmak için daha geniş bir planla bağlantılı olan birkaç bunker şirketinden biri. Polis, Shell'in şirketin en büyük rafinerisi olan tesisinden yaklaşık 150 milyon dolarlık petrol çalındığını iddia etti. Şubat 2022'de, planın beyni olduğu söylenen eski bir Shell çalışanı, hırsızlık ve kara para aklama ile ilgili 36 suçlamayı kabul etti. Juandi Pungot 29 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çetenin üç Shell çalışanı tarafından yönetildiği bildirildi.

2008'den itibaren yakıt için Sentek de dahil olmak üzere farklı bunker şirketleri ile anlaşmalar yaptılar ve yakıt transferini gizlemek için ayrıntılı yöntemler geliştirdiler. Plan , Shell'in Ağustos 2017'de tanımlanamayan bir yakıt kaybı bildirmesinden sonra ortaya çıktı.