SVITZER, DÜNYANIN İLK PİL ELEKTRİKLİ METANOL RÖMORKÖRÜNÜ İNŞA ETMEK İÇİN SİPARİŞ VERDİ

Svitzer, 2025'in 2. yarısında teslim edilmek üzere türünün ilk örneği olan metanol-pilli römorkörü inşa etmek için Türkiye'deki Uzmar tersanesiyle sözleşme imzaladı. 6MWh pille çalışan römorkör, Göteborg'da konuşlandırılacak ve Svitzer'in limandaki operasyonlarının dörtte birinde sıfır emisyonlu hizmetler sağlayacak.

Önde gelen küresel bir çekme hizmeti sağlayıcısı olan Svitzer, Türk tersanesi UZMAR ile dünyada ilk metanol-pilli römorkörü inşa etmek için bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Römorkör, Svitzer'in yenilikçi TRansverse römorkör tasarımına dayanacak ve yedek ve menzil uzatma için çift yakıtlı metanol motorlarıyla desteklenen 6MWh'lik bir aküye sahip olacak.

Refakatçi görev römorkörünün operasyonlarının %80'inden fazlasını akülü elektrikli güç aktarma organlarını kullanarak yürütmesi ve Svitzer'in Göteborg Limanı'ndaki çalışmalarının %25'ine kadarını yürütmesi bekleniyor. Svitzer'in yenilikçi TRAnsverse römorkör tasarımı, akülü römorkörün geleneksel tasarımlı içten yanmalı motorla çalışan römorkörlerden daha verimli çalışmasını sağlayacak.

GEMİ TASARIMCISI  Robert Allan Ltd ile işbirliği içinde tasarlanan römorkör, 34,9 metrelik genel bir uzunluğa sahip olacak ve önemli bir denge ve kapasite sağlayacak. 85 tonun üzerinde etkileyici bir direk çekme gücü sağlayacak ve sırasıyla 10 knot'ta ölçülen 150 ve 200 tonluk refakat dümen ve fren kuvvetlerini kullanacak. Yaklaşık 806 ton brüt tonajı ve 6MWh'lik bir akü sistemiyle çalışan römorkör, 14 knot'a kadar hıza ulaşabilecek.

Alternatif güç teknolojilerindeki sürekli gelişmeler, Svitzer'i, akü gücü ve metanol motorlarının birleşiminin, bu iki güç kaynağının doğru kullanılabilirliğine sahip bir konumda hem güvenli, verimli hem de güvenilir operasyonlar sağlayabileceğine ikna etti.

Dünyanın en sürdürülebilir limanı olma hedefiyle, Göteborg Limanı yeni römorkör için mükemmel bir yer olarak kabul edildi. Liman, gerekli kıyı gücü şarj seçeneklerini sağlamak için önemli yatırımlar yapıyor ve metanol limanda halihazırda yakıt ikmali yapılıyor. Bu nedenle, Göteborg, römorkörün önümüzdeki yıllarda güvenli ve istikrarlı bir şekilde çalışması için tüm bileşenlere sahip.

Svitzer'de Karbon Giderme Başkanı Gareth Prowse, sözleşme hakkında şunları söyledi: "UZMAR Tersanesi'ndeki ortaklarımızla türünün ilk örneği olan yeni bir inşa projesinin başlatılması, karbon giderme hedeflerimiz için önemli bir kilometre taşıdır. Römorku bu noktaya getirmek için teknoloji tedarikçilerimiz ve mühendislik danışmanlarımızla yaptığımız çalışmalardan gurur duyuyoruz. Akülü elektrikli çekici, Göteborg Limanı'ndaki müşterilerimize hizmetlerimizi önemli ölçüde daha düşük karbon emisyonlarıyla ve yine de en yüksek operasyonel ve güvenlik standartlarıyla sunabileceğimiz anlamına gelecek."

Liseliler Arama Kurtarma Dronu Yapacak Liseliler Arama Kurtarma Dronu Yapacak

Svitzer CEO'su Kasper Nilaus, "Akü çözümlerine yönelik uygulamalar beklenmedik bir hızla genişliyor ve sürdürülebilirlik geçişinde önemli bir güç seçeneği haline geldiğini görüyoruz. Bu akülü çekici operasyonlarımıza yeni bir dinamik getirecek. İddialı karbon giderme hedeflerimize ulaşmamız için tek bir çözüm olmayacak ve bu yeni güç teknolojisiyle donatılmış olarak faaliyet gösterdiğimiz birçok küresel liman ve terminalde emisyonları önemli ölçüde azaltmanın bir başka seçeneğine daha sahibiz. Bu şekilde, filo genelinde karbon giderme stratejilerimizi geliştirmeye devam ederken Svitzer müşterilerine sürekli olarak güvenli, güvenilir deniz hizmetleri sağlıyoruz." dedi.

A. Noyan Altuğ: "Svitzer'in iddialı karbonsuzlaştırma stratejisiyle tamamen uyumluyuz"

Uzmar CEO'su A. Noyan Altug, "Bu yeni inşa projesini planlama ve geliştirme konusunda Svitzer ile yakın çalışma ortaklığımız, tersanemizin yeni teknolojiler ve özellikler kullanarak küresel filodaki en gelişmiş römorkörlerden birini teslim etmesini sağlayacak. Uzmar'da, denizcilik sektöründe karbon emisyonlarını azaltmanın öneminin farkındayız ve Svitzer'in iddialı karbonsuzlaştırma stratejisiyle tamamen uyumluyuz. Bu proje, bu yolculukta önemli bir adım atılmasını temsil ediyor. Son teknolojiyi ve sürdürülebilir uygulamaları entegre ederek, sadece bir römorkör inşa etmiyoruz; yeşil denizcilik operasyonlarının geleceğini şekillendirmeye yardımcı oluyoruz. Uzman ekibimiz, Svitzer için sürdürülebilir inşaat mükemmelliği sunmaya devam edecek." dedi.

Kaynak: DenizHaber.Com