Japonya, Denizcilikte Metanolü Köprü Yakıt Olarak Görüyor
Argus Web Sitesi – Yazarlar: Reina Maeda ve Nanami Oki
Japonya'nın denizcilik sektörü, alternatif yakıt arayışında metanolü önemli bir köprü yakıtı olarak kullanmayı planlıyor. 2027 sonrası dönemde metanol talebinin artması beklenirken, bu yakıtın amonyak ve hidrojenle çalışan gemilerin ticari faaliyete geçişine kadar geçici bir çözüm olarak değerlendirildiği belirtiliyor.
Metanolle Sürdürülebilir Geleceğe Adım
Japon denizcilik endüstrisi, küresel deniz taşımacılığındaki sera gazı (GHG) emisyonlarını azaltmak amacıyla 2027’den itibaren daha fazla metanol yakıtlı gemi faaliyete geçirmeyi hedefliyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), 2050 yılı civarında uluslararası sularda net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt etti.
ClassNK tarafından Kasım ayında yayımlanan bir rapora göre, bu hedefe ulaşmak için dünya genelinde 2024 sonuna kadar toplam 26 metanol yakıtlı gemi hizmete alınması, 2025 yılında 54 gemi ve 2026 yılında ise 96 gemi teslim edilmesi bekleniyor. Bu durum, 2026 yılına kadar küresel metanol talebini yılda 4.5 milyon tona çıkaracak. Haziran ayı itibarıyla ise halen 33 metanol yakıtlı gemi faaliyette bulunuyor.
Japonya'da Metanol Yakıt Altyapısı Gelişiyor
Japon gemi sahibi Mitsui OSK Lines (Mol), metanol yakıtlı gemilerin dünya genelinde yaklaşık 130 büyük limanda yeniden yakıt ikmali yapabileceğini açıkladı. Kanagawa'nın doğu ilçesi Yokohama şehri, Mitsubishi Gas Chemical (MGC) ve Maersk iş birliğiyle 2023 Aralık ayında metanol ve yeşil metanol ikmali üzerine bir çalışma başlattı. Eylül ayında gerçekleştirilen gemi-gemi ikmali simülasyonu, yeni iş ortakları olan Japon rafinerisi Idemitsu, MGC'nin gemi taşımacılığı yan kuruluşu Kokuka Sangyo, yerel gemi firması Uyeno Transtech ve Yokohama Kawasaki uluslararası limanı ile iş birliği içinde gerçekleştirildi.
Japon Firmaları Metanol Üretimine Yatırım Yapıyor
Metanol kullanımındaki artış beklentisi, özellikle temiz e-metanolün yaygınlaşması, Japon şirketlerini yakıtı güvence altına almak için yukarı akım projelere daha fazla dahil olmaya itti. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na göre, Japon firmaları hem yurt içinde hem de yurt dışında 10’dan fazla e-metanol üretim projesine yatırım yaptı ve bu sayı artmaya devam edecek.
Geleceğe Hazır Teknolojiler ve Geçiş Yakıtları
Japon şirketleri yeni taşıyıcılar geliştirirken, mevcut gemileri de biyoyakıtlar, e-metanojen ve e-metanol gibi yenilenebilir yakıtları yakabilecek şekilde modifiye etmeye çalışıyor. Mol'a göre, LNG yakıtlı gemilere kıyasla metanol yakıtlı gemilerin başlangıç veya modifikasyon maliyetlerinin nispeten düşük olması, metanol yakıtlı gemi sayısının artmasını kolaylaştırıyor. Metanolün oda sıcaklığında ve atmosfer basıncında stabil bir sıvı olması, diğer alternatif yakıtlarla karşılaştırıldığında taşımayı ve depolamayı kolaylaştırıyor.
Nippon Yusen Kaisha (NYK Line) gibi diğer denizcilik şirketleri de, büyük amonyak yakıt tanklarına sahip olamayan daha küçük metanol yakıtlı handymax gemilerin geliştirilmesini değerlendiriyor. Bu adım, denizcilikte karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunacak.
Metanol Geçici Bir Çözüm
Ancak Japon firmaları, metanolü sıfır emisyonlu bir yakıt yerine çoğunlukla "köprü yakıtı" olarak görüyor. Metanol, geleneksel bunker yakıtına kıyasla sera gazı emisyonlarını sadece %15 oranında azaltırken, kükürt oksit ve azot oksit emisyonlarını sırasıyla %99 ve %80 oranında azaltabiliyor. Denizcilik sektörünün net sıfır hedeflerine ulaşabilmesi için amonyak ve hidrojen gibi çok daha temiz deniz yakıtlarının tanıtılmasının hayati olduğu vurgulanıyor.
Tokyo, amonyak ve hidrojen yakıtlı gemilerin geliştirilmesini teşvik etmek için mali destek sağlarken, bu temiz gemilerin kullanımının 2030 civarından itibaren gerçekleşebileceğini Ekonomi, Altyapı, Ulaşım ve Turizm Bakanlığı (Mlit) açıkladı. Japonya'nın devlet destekli araştırma enstitüsü Nedo, hidrojen ve amonyak, LNG ve e-metanojen kullanan sıfır emisyonlu gemiler için motorlar, yakıt tankları, yakıt tedarik sistemleri ve diğer temel teknolojilerin geliştirilmesini desteklemek amacıyla 35 milyar yen ($229 milyon) sağlamayı planlıyor. Ancak, bakanlığın bu hibe programları, şu anda sadece Mlit ve Çevre Bakanlığı tarafından sağlanan 100 milyon yenlik denizcilik gemisi başına iki-üç yıllık destekler ile sınırlı olup, metanol yakıtlı gemilere yönelik ayrıntılı dağıtım net değildir.
Bu haber, Argus web sitesinde Reina Maeda ve Nanami Oki tarafından yayımlanmıştır. Görsel tasarımı DenizHaber.Com'a aittir.