İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısında konuşan Uraloğlu, Deniz Ticaret odalarının, sivil denizcilik sektörünün amiral gemisi olarak denizciliğin her alanda gelişmesine öncülük ettiğini söyledi.

WSC'nin yeni başkanı MSC'nin CEO'su Soren Toft oldu WSC'nin yeni başkanı MSC'nin CEO'su Soren Toft oldu

Göreve geldikleri ilk günden bu yana planlı bir şekilde denizciliği daha da geliştirecek hamleler attıklarını, öncelikli olarak yasal düzenlemeler hayata geçirdiklerini, denetimleri artırdıklarını kaydetti.

Bu alanda yatırımların önünü açtıklarını ve tersaneciliği geliştirdiklerini, kıyıları deniz yapılarıyla donattıklarını, deniz ulaşımını teşvik ettiklerini anlatan Uraloğlu, bugün Türkiye'nin gerek bulunduğu coğrafyanın gerekse dünya deniz ticaretinin geleceğini inşa ettiğini belirtti.

"REKABETÇİ DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE SAHİP OLMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ"

Uraloğlu, dünya deniz ticaretinin 2023 yılında 12,3 milyar ton seviyesine ulaşarak bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,4 büyüdüğünü aktararak, küresel mal ticaretinin tonaj bazında yüzde 85'lik bölümünün deniz yoluyla yapıldığını dile getirdi.

Türkiye'nin 2023 yılındaki dış ticaret hacminin de yüzde 87,5'inin deniz yoluyla gerçekleştirdiği bilgisini paylaşan Uraloğlu, deniz yolu taşımacılığının modern dünyaya gerekli ölçekte mal ithalatı ve ihracatı açısından hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

Uraloğlu, bu bilinçle deniz ticaret filosunu büyütmek ve limanların kapasitesini geliştirmek için attıkları adımlarla daha güçlü ve rekabetçi denizcilik sektörüne sahip olmanın haklı gururunu yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla Paris MoU'da 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listede olmaya devam ediyoruz. Burada yeri gelmişken eylül ayı sonunda Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından gerçekleştirilen üye devlet denetimini başarıyla tamamladığımızı da duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

Denizcilik Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda ilgili kurumların katılımıyla hem Ankara'da hem de sahada gerçekleştirilen denetimlerde, denizcilik ile ilgili faaliyetlerimizin uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirildiğini de teyit ettik. Denizcilikte öncü olarak bildiğimiz birçok ülkeden daha başarılı olarak sonuçlanan denetim, Bakanlığımızın, tüm paydaşlarımızın ve denizcilik camiamızın özverili çalışmalarının sonucudur."

Türk bayrağının, dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer almaya devam ettiğinin altını çizen Uraloğlu, "2002 yılında 17. sırada yer alan Türk sahipli filomuz, bugün 2 bin 100'den fazla gemisiyle 52,7 milyon detveyt tona ulaşarak dünyada 11. sıraya yükseldi. Dünyada ilk 10'da yer alma hedefimize sadece bir basamak kaldı. 152 olan liman tesisi sayımız, 217'ye ulaşmış, bunun 194'ü faal olarak deniz taşımacılığına hizmet etmektedir.

Editör: Nermin İstikbal