ABD Donanması,Deniz Kuvvetleri'nin 1961'de hizmete alınmasından 2012'de devre dışı bırakılmasına kadar 50 yıldır gurur duyduğu dünyanın ilk nükleer enerjili uçak gemisi USS Enterprise'e ne yapılacağı konusunda  ikilemde kaldı.

Gemi 2017'den bu yana  Virginia'da bulunuyor. Bakım maliyetleri yıllık milyonlarca dolara mal olan geminin, güvenli bir şekilde sökülmesi de bir milyar dolardan fazla harcamayla 15 yıl sürebileceği bildiriliyor.

 ABD Donanması'nın ilk nükleer enerjili uçak gemisi Enterprise, 1961'de görevlendirildi ve 1962 Füze Krizi sırasında Küba'nın ablukası, yakıt ikmali yapmadan dünyanın çevresini dolaşması, John Glenn'in yörüngesini izleyen erken uzay programına katılım gibi kritik görevlere katıldı. 

Donanma, geminin kaderini çözmek için, gemiyle başa çıkmak için pragmatik seçenekleri araştıran 586 sayfalık bir rapor hazırladı. Hizmetten Çıkarılmış, Görevden Çıkarılmış İşletmeden Çıkartılan (CVN 65) Taslak Çevresel Etki Beyanı/Yurtdışı Çevresel Etki Beyanı (CVN 65) ve İlişkili Deniz Reaktör Tesisleri raporu, geminin akıbeti için dört seçenek tanımlıyor. 

Editör: CAHİT İSTİKBAL