Somali, karasuları içindeki gemilerin hareketini düzenlemeyi amaçlayan yeni bir nakliye direktifi tanıttı. Yeni düzenleme, hafta sonu devlet medyası Somali Ulusal Haber Ajansı (SONNA) tarafından bildirildi.

Bundan sonra, Somali ulusal sularına giren ve bu sularda faaliyet gösteren gemilerin Somali bayrağını taşıması zorunlu olacak. 

Ayrıca, Somali sularından geçen gemiler ülkenin denizcilik düzenleyicisini bilgilendirmeleri ve Limanlar ve Deniz Taşımacılığı Bakanlığı yönetmeliklerine uymaları gerekiyor.

Malta, Rus petrolünün gemiden gemiye transferinde Yunanistan'ın yerini alıyor Malta, Rus petrolünün gemiden gemiye transferinde Yunanistan'ın yerini alıyor

Bu arada Somali, bu yılın başlarında Türkiye ile imzalanan savunma ve ekonomik anlaşmanın ardından geniş kıyı şeridi üzerinde kontrol sağlamaya kararlı görünüyor. Savunma anlaşması, Türkiye'nin Somali donanmasını terörizmi, korsanlığı, IUU balıkçılığını ve zehirli atık dökümünü engellemek için gelişmiş yetenekler konusunda eğitmesine ve donatmasına izin veriyor.

Etkili bir deniz gücü olmadığından, Somali'nin kıyı şeridi korsanlık nedeniyle kötü bir üne kavuştu. Kızıldeniz'deki devam eden Husi saldırılarıyla Somali tekrar ilgi odağı oldu. Geçtiğimiz yıldan bu yana, kıyı şeridi boyunca ve daha doğuya doğru Hint Okyanusu'na ulaşan korsanlık olaylarında önemli bir artış oldu. Somali korsanlarının Aralık 2023'te Malta bayraklı dökme yük gemisi Ruen'i ele geçirmesi , 2017'den bu yana Somali kıyılarında ticari bir geminin ilk kaçırılmasıydı ve bunu hem küçük balıkçı tekneleri hem de büyük ticaret gemileriyle ilgili diğer olaylar izledi.

Editör: Nermin İstikbal