ABD Adalet Bakanlığı, Dali konteyner gemisinin sahibi ve yöneticisine karşı 103 milyon dolarlık bir dava açtı. Davada, Mart ayında Baltimore'da meydana gelen ve liman operasyonlarının aylarca durmasına neden olan dramatik kazaya ihmalkarlık ve denize elverişsiz koşullar yol açtığı iddia edildi. 

Maryland Bölge Mahkemesi'nde Grace Ocean ve Synergy Marine'e karşı açılan 53 sayfalık dava, Francis Scott Key Köprüsü'nün çökmesine ve altı can kaybına neden olan 26 Mart kazasına kadar geçen anları ayrıntılı olarak anlatıyor. 

Çanakkale Boğazı'nda arızalanan gemi kurtarıldı Çanakkale Boğazı'nda arızalanan gemi kurtarıldı

Dava dilekçesinde, geminin gücünü nasıl kaybettiğini, gücünü nasıl geri kazandığını ve ardından köprüye çarpmadan önce tekrar gücünü nasıl kaybettiğini ayrıntılarıyla anlatılıyor. 

Başsavcı yardımcısı Benjamin Mizer “Dali'nin sahibi ve operatörü, gemide elektrik kesintisine neden olabilecek titreşim sorunlarının farkındaydı. Ancak gerekli önlemleri almak yerine tam tersini yaptılar,. İhmal, kötü yönetim ve zaman zaman maliyetleri düşürme isteği nedeniyle, geminin elektrik ve mekanik sistemlerini, bu sistemlerin elektrik kesintisi sonrasında itme ve dümeni hızla geri yüklemesini engelleyecek şekilde yapılandırdılar. Sonuç olarak, Dali güç kaybettiğinde, bir dizi ardışık arıza felakete yol açtı.”dedi.

Altta yatan titreşim sorununu çözmek veya çatlamış bir bileşeni değiştirmek yerine, sanıkların çatlakları kaynak yaparak kapattıkları ve her zamanki gibi işlerine devam ettikleri iddia ediliyor.

İddiada Ayrıca Dali'nin Trafo Odasındaki 1 Numaralı Alçaltıcı Trafo Ile Çelik Kiriş Arasına Titreşim Sönümleyici Bir Çubuk Yerleştirdiği De Ayrıntılı Olarak Anlatılıyor

İddiada, "Tam anlamıyla, yedek kargo ekipmanı kullanılarak yapılmış ve bir ucu beyaza boyanmıştı" denildi.

Davada, Dali'yi yönlendirmek için kullanılması gereken dört araçtan (pervane, dümen, çapa veya pruva pervanesi) hiçbirinin, bu felaketi önlemek veya en azından etkilerini azaltmak için ihtiyaç duyulduğunda çalışmadığı ileri sürülüyor.

Dali2

Adalet Bakanlığı'nın hukuk bölümünün başkanı olan başsavcı yardımcısı Brian Boynton, "Bu, Dali'nin sahibi ve işletmecisi tarafından yapılan bir dizi son derece öngörülebilir hatadan kaynaklanan tamamen önlenebilir bir felaketti" dedi. 

Editör: Nermin İstikbal