Göllerin bilinmeyeni gümüş balığı

Son yıllarda Türkiye'deki birçok gölde ortaya çıkan gümüş balığı, literatürlere göre balık yumurtalarıyla besleniyor.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (ESUAE) Müdürü, sü ürünleri yüksek mühendisi Hasan Küçükkara, yaptığı açıklamada, son yıllarda özellikle İç Anadolu'daki birçok gölde balık üretiminde ciddi azalmalar görüldüğünü söyledi.

Bu azalmada çeşitli etkenlerin rol oynadığını ifade eden Küçükkara, levrek, sazan ve kerevit üretiminin düştüğü Eğirdir Gölü'nde balıkçılığın 3 yıl yasaklandığını bildirdi.

Balık üretiminin son yıllarda düşmesinin dikkat çekici olduğunu dile getiren Küçükkara, şunları kaydetti:

''2002-2003 yıllarında sonra Beyşehir Gölü ve Eğirdir Gölü'nde balık üretiminde önemli düşüş oldu. Yapılan araştırmalar, Beyşehir Gölü'nün sadece Beyşehir tarafında yıllık toplam balık üretiminin yaklaşık 1500 tondan 20 tonun altına indiğini gösteriyor. Bunun 300 tonunu levrek oluşturuyordu. Şimdi ise levrek hiç çıkmaz oldu. Bölgeden levrek ihracatı durdu. Benzer sorun diğer göllerimizde de yaşanıyor.''

Göl ve barajlarda sazan, levrek, kadife ve kerevit üretimi düşerken son yıllarda birçok gölde aniden ortaya çıkan gümüş balığının arttığını belirten Küçükkara, bu durumun araştırılaması gerektiğini bildirdi.

GÜMÜŞ BALIĞI ŞÜPHELERİ ÜZERİNDE TOPLUYOR

Gümüş balığının göllere nasıl girdiğinin bilinmediğini, ancak bu türün inanılmaz hızlı üreyip çoğaldığını vurgulayan Küçükkara, şunları kaydetti:

''Eğirdir Gölü'nde 2002 yılında görüldü. Beyşehir Gölü'ne de bu tarihlerde bırakıldığını tahmin ediyoruz. Bu tür, deniz ve göllerde yaşayabiliyor ve literatürlere göre balık yumurtasıyla besleniyor. Bu ayrıntı, balığı bize şüpheli gösteriyor. Diğer balık türlerinin azalması da düşündürücü. Gümüş balığı, bazı tesislerde işlenip yurt dışına gönderiliyor. Yabancı ülkelerde balık cipsi olarak tüketiliyor. Bu yüzden balıkları göllere tüccarların attığını da düşünüyoruz. Ama kilosu 35-40 YKr'den satıldığı için balıkçılar açısından cazip olduğu söylenemez.''

Bu balığın bulunduğu ortama, ekosisteme etkisinin bilinmediğini dile getiren Küçükkara, ''Göllerde bir bilinmeyen var ve hızla çoğalıyorlar. Gerçekten diğer balıkların çoğalmasını engelliyorlar mı kesin bilgimiz yok. Bu türü araştırmak için TÜBİTAK'a bir proje sunduk. TÜBİTAK kabul etmese bile kendi imkanlarımızla gümüş balığının en azından ekosisteme etkisini araştıracağız'' dedi.

Küçükkara, araştırmalarında gümüş balığının diğer balıkların yok olmasına yol açtığı gibi bir sonuç çıkması halinde bu türlerin göllerden uzaklaştırılması için çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. (aa)