Norveçli CryoVac, Sıvı Hidrojen Taşımacılığı İçin Yeni Yalıtım Sistemiyle DNV Onayı Aldı

Norveç merkezli denizcilik teknolojisi şirketi CryoVac, sıvı hidrojenin (LH2) taşınmasında kullanılacak vakum yalıtım sistemi için DNV tarafından verilen ilke onayını (AiP) aldı. Bu yenilik, deniz taşımacılığında sıvı hidrojen için farklı bir format sunuyor.

CryoVac CEO’su Aage Bjørn Andersen, “AiP, CryoVac için vakum yalıtım sistemimizi piyasaya sunma ve sıvı hidrojen taşımacılığında öncü olmak isteyen gemi sahipleri ve tasarımcılarıyla iş birliğine başlama yolunda önemli bir kilometre taşıdır,” dedi.

Dünyanın İlk Prizmatik LH2 Tank Tasarımı

CryoVac, gemilerde sıvı hidrojen taşımak için prizmatik tanklar kullanan dünyanın ilk LH2 muhafaza tasarımını geliştirdi. Bu tasarımda, CryoVac’ın patentli CryoPan altıgen vakum yalıtım panelleri önemli bir rol oynuyor. Sistem, dışarıdan yalıtılmış, IMO Tip B'den ilham alınarak tasarlanan, kendi kendini destekleyen prizmatik bir tanktan oluşuyor ve bu tank, inert ve yalıtımlı bir bölmede yer alıyor. CryoPan panelleri hem tankın hem de bölme yüzeylerinin üzerine kaynaklanarak bir bütün oluşturuyor.

CEO Andersen, “Altıgen vakum panellerimiz, sürekli yüzeyler oluşturacak şekilde birbirine kaynaklanıyor ve hibrit bir yalıtım sistemi oluşturmak için konfigüre ediliyor. Bu sistem, basit prizmatik tankların LH2 taşımacılığı için kullanılmasına olanak tanıyor. Bu sayede, çeliğin bütünlüğünü zorlamadan çok düşük kaynama oranıyla etkili bir yalıtım sağlanıyor,” dedi.

Sanmar, SAAM Towage için Latin Amerika'nın İlk Tam Elektrikli Römorkörünü Denize İndirdi Sanmar, SAAM Towage için Latin Amerika'nın İlk Tam Elektrikli Römorkörünü Denize İndirdi

Sıfır Emisyonlu Gemiler İçin Yeni Adım

CryoVac’ın bir sonraki hedefi, her biri 15.000 m³ kapasiteli üç tanktan oluşan toplam 45.000 m³ kapasiteli uzun mesafe LH2 taşıyıcı gemisi geliştirmek. Bu gemi, hem sıvı hidrojeni taşımayı hem de yakıt olarak hidrojeni kullanarak sıfır emisyonlu taşımacılık yapmayı hedefliyor.

Andersen, “Dünyada sıvı hidrojenin güvenli ve maliyet etkin bir şekilde taşınması için büyük bir ilgi var. Biz, bu teknolojik boşluğu doldurmayı hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda, sıvı hidrojen için küresel bir tedarik zinciri oluşturma hedefini paylaşan gemi sahipleri ve hidrojen üreticileriyle diyalog başlatacağız,” dedi.

Editör: Fulya Tekin