Türkiye’de yaşayan Murat GÜNÜ, Saraçlık mesleği adına deniz araçları üzerine tarihi bir uygulamayı günümüz denizcilik alanında “Palamar halatlarına deri badarna uygulaması” nı uyarladı.
47 yaşındaki Murat GÜNÜ, baba mesleği saraçlığı yaşatmaya çalışıyor. Günü; Saraçlık mesleği üzerine tarihimizden de ilham alarak denizcilik alanında var olan ama zamanla yok olmuş Saraçlık uygulamasını hayata geçirmek için 4 sene üzerinde çalıştığını söylüyor.
Konu ile ilgili katıldığı bir furadan sonra Palamar halatlarına deri badarna uygulaması konusunda verdiği röportajda şu bilgileri paylaştı;
-Öncelikle ‘Badarna’ kelimesi kaplama demektir. Her gemi bir şekilde iskeleye bağlanmak durumunda. Tüm deniz araçları haliyle halat kullanmak mecburiyetindedir. Deniz araçlarının liman ve iskelelerde bulunan gemi halat bağlama babalarında kullanılmak üzere gemilerde mevcut bağlama halatlarının kasa kısımlarına, deri uygulaması yapıyorum.
-Türk/Osmanlı denizcilik alanında tarihimizde Çaka bey, Piri reis, Oruç reis kendi zamanlarındaki denizciliğin en yoğun olduğu dönemlerde bu uygulamayı kullanmışlar.
-Günümüzde genelde yangın hortumu, kumaş, yani tekstil ürünleri kullanılıyor tabi haliyle bunun pek mukavemeti olmuyor. Sürdürülebilirliği olmayınca gemi sahipleri 3 yıl yerine 4 yıl kullanıyor. Bu da ekonomik anlamda ciddi maliyetler doğuruyor. (Palamar halatlarına deri badarna uygulaması) nı kullanınca uzun seneler halatların kopma riskini de ortadan kaldırıyor.
-Palamar halatlarının kasa kısımlarına deri badarna dikimi ile Türkiye ve Dünya sularında seyir yapan deniz araçlarının başta halatların kullanım ömrünü uzatacak, halatın üzerine aldığı yükü azaltması ile halat manevrası için civarda bulunan liman personelini koruyarak personel ve malzeme güvenliği konularına da yine pozitif olarak etki etmesi bu konunun en önemli iki önemli unsuru olmakla beraber halatlara estetik açıdan da değer katacaktır.
-(Palamar halatlarına deri badarna uygulaması) nın patent başvurularını yaptık, ayrıca Türkiye kültür Bakanlığın Saraçlık (Deri Badarna dikim işi) konusunda “Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı” belgemizi de aldık. Bakanlığımızda‘Palamar halatlarına badarna uygulaması’ mesleğinin Türkiye’de meslekler gurubuna girip UNESCO’ya bildirilip bu meslek dalında bir dal açılmasını da ayrıca rica ettik.
-Endüstri Meslek Liselerinden ziyade İngiltere’de bunun üniversitesi var. Türkiye’deki yetki mercilerin, ölmeye yüz tutmuş meslekler dalındaki Saraçlık mesleğini en kısa zamanda müfretada dahil etmesi dileğiyle. Hatta öğreticisi olmaya da hazırım. Haliyle açılacak olan bu dalda yetişen nesil bu mesleğin yaşatılması anlamına gelir ki başlatacağımız bu girişim ile başta Türk deniz araçları olmak üzere tüm dünyadaki deniz araçlarının da bu uygulamadan fayda sağlayacakları, yapacağımız bu uygulamanın ülkemize kayda değer bir katma değer kazandıracak olması da bu konunun diğer bir yönü olduğunu ayrıca belirtmek isterim.