RMK Marine Tersanesi’nin, Fransız merkezli Neoline için ürettiği ve dünyada ilk defa ana güç olarak rüzgar enerjisi, yelkenli gücü kullanacak olan Ro-Ro gemisinin, saç kesim töreni yapıldı.

RMK Marine yelkenli ro ro,

Tasarım draftı 5,5 metre olan, dünyada ilk defa yüzde 90 yelken enerjisiyle çalışacak RoRo gemisi, 136 metre uzunluğunda ve 24,2 metre genişliğinde olacak. Hızı ise 12,9 kts olan gemi, 20 mürettebat ve 12 yolcu kapasitesine sahip olacak. Geminin inşası Bureau Veritas Klaslama Kuruluşu’nun gözetiminde yapılacak.

İlk Hidrojen Enerjili Konteyner Gemisi İnşa Projesi AB Fonu Aldı İlk Hidrojen Enerjili Konteyner Gemisi İnşa Projesi AB Fonu Aldı

RMK Tersanesi Proje Müdürü İrem Kızıloğlu yaptığı konuşmada projeyle ilgili şunları söyledi:

Yaklaşık 8-10 gün sürecek yolculuğunu tamamen rüzgâr enerjisiyle yapacak, yakıt sarfiyatını yüzde 90-95 arasında azaltan gemi, çevreye duyarlı bir proje olma özelliği taşıyor. Sadece ana güç olarak yelkeni kullanan dünyadaki ilk projenin direk boyu, 70 metre yüksekliğinde olan, çift direkli geminin yelken yüzeyi ise, 3000 metrekare genişliğine sahip olacak. 70 metrekarelik yelkenler, aynı zamanda köprülerden geçerken, eğilerek 40-42 metreye kadar inebilme özelliğine de sahip olacaklar.

RMK Marine

Geminin yelkenleri tamamen otomatik

Çelikten yapılacak gemide bulunan motorlar, sadece liman içerisinde manevra yapmak için dizayn edildiğinden dolayı ise, makina gücü çok fazla değil. Neoline’ın asırlar önce atalarının seyahat ettiği rotada, çevreye duyarlı rüzgâr enerjisiyle çalışan böyle bir projeyi hayata geçirme hedeflerinden yola çıkarak başlattığı projenin çalışmaları ve incelemeleri 8-10 yıl sürdü. Yelkenlinin izleyeceği rota, yaklaşık 4-5 yıl bilgisayar destekli canlandırma sistemleriyle çalışılarak, en uygun rüzgâr rotaları bulundu. Sadece bu rotalar üzerinden ilerleyecek olan geminin, yelken donanımı da bu rüzgâr bilgilerini alıp, bilgisayarda değiştirilebilir ve yönlendirilebilir, otomatik, özel yelkenler olarak tasarlandı.

5000 tona kadar yük taşıyabiliyor

Çeşitli yük taşıma özelliği olan gemi, konteyner de dahil olmak üzere, 5000 tona kadar yük taşıyabiliyor. Müşterileri Hermes ve Renault gibi tanınmış 8-10 tane şirketten oluşan gemi, Fransa-Amerika rotasının gidiş ayağında bu şirketlerin arabalarını taşıyacak. Bazı firmaların, çok lüks çantalarından oluşan yüklerini de taşıyacak olan geminin, müşteri portföyünde içki markaları da var. Çevreye duyarlı bir prestij gemisi olan gemiyi, müşterileri de kullanarak kendi yüklerini çevreci bir şekilde taşıyacaklar. Gidişte Fransız markaların ürününü taşıyacak olan geminin, dönüş yolculuğuna da çok rağbet var.

Haziran 2025’te teslim edilmesi planlanıyor

İlk saç kesimi bugün yapılan geminin, yaklaşık 8-9 ay içerisinde blokları imal edilecek. Sonrasında ise, kızağa konma töreni yapılacak. RMK Marine Tersanesi, kızağa konma töreninden yaklaşık 9-10 ay sonra, denize inme törenini gerçekleştirmeyi hedefliyor. En son deniz, kara ve fabrika testlerine girecek olan geminin, Haziran 2025 yılında teslim edilmesi planlanıyor. Çok fazla müşterisi olan projenin devamının gelme ihtimali de var.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında gururlandıran proje

Kızıloğlu, müşterileri Neoline ile birlikte son 10 aydır tasarımı yapılan geminin bugün inşasına başlayarak, dünyada bir ilke adım atmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında, bu eşsiz projeyi gerçekleştiriyor olmalarının gururunu yaşadıklarını da ekleyen Kızıloğlu, Neoline’ın rüyasını konsept olmaktan çıkarıp, bir an önce yolculuğuna başlaması için kıtaların birleştiği şehir İstanbul’dan uğurlamak üzere, RMK Marine olarak büyük bir heyecan ve istekle hep birlikte çalışmalarına devam edeceklerini ekledi.

Editör: Nermin İstikbal