2024’te Küresel Ticarette Yeni Rekor Bekleniyor
Enflasyondaki düşüş ve hizmet ticaretindeki büyümenin etkisiyle, küresel ticaret hacminin 2024 yılında 33 trilyon dolarla yeni bir rekora ulaşması bekleniyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu tahmin, bir önceki güncellemeden 1 trilyon dolar daha yüksek ve istikrarlı büyüme trendine işaret ediyor.
Hizmet Ticareti Hacmi Büyüyor
Küresel mal ticareti geçen yıl bir miktar yavaşlamış olsa da, gelişmiş ülkelerdeki ithalat talebinin güçlü seyretmesiyle yeniden ivme kazandı. Özellikle tüketici elektroniği ve hazır giyim sektörleri, yüksek gelirli ekonomilerdeki güçlü tüketim harcamalarının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, bazı ithalatçıların 2025’te yürürlüğe girmesi beklenen yeni ABD tarifeleri öncesinde stoklarını artırması da bu büyümeye katkı sağladı.
Hizmet ticareti ise yaklaşık yüzde yedi oranında büyüyerek toplam ticaret hacmindeki artışın yarısını (500 milyar dolar) oluşturdu. UNCTAD, bu kategorinin 2024’te ticaretin en güçlü unsurlarından biri olmasını bekliyor.
Emtia Ticareti Yavaşladı
Gelişmekte olan ülkeler için hayati öneme sahip emtia ticaretinde ise durum farklı. Yılbaşından bu yana enerji ticareti yüzde 7, metaller ticareti ise yüzde 3 oranında düşüş gösterdi. Bu durum, emtia ihracatçısı ülkeler için büyüme potansiyelini sınırlayabilir.
2025 İçin Riskler ve Belirsizlikler
UNCTAD, 2025 yılına yönelik güçlü bir ticaret ivmesi öngörse de, bazı risklerin altını çiziyor. Özellikle ABD'deki bir sonraki Trump yönetiminin tarife planlarının, küresel değer zincirlerini bozabileceği ve Çin, Hindistan, Vietnam ve Almanya gibi ABD ile büyük ticaret fazlası veren ülkeleri olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.
"Tarifelerin tehdidi bile ticaret, yatırım ve ekonomik büyümeyi zayıflatan bir belirsizlik yaratıyor," uyarısında bulunan UNCTAD, olası karşı önlemlere ve ticaret üzerindeki diğer baskılara dikkat çekiyor. Bu riskler arasında ABD mallarına yönelik misilleme tarifeleri, Avrupa’da iç sanayilere verilen sübvansiyonların artışı ve iklim değişikliği kaynaklı ithalat kısıtlamaları yer alıyor. Ayrıca, konteyner navlun fiyatlarındaki düşüş gibi küresel ticaretin yavaşlama sinyalleri de yakından izleniyor.
Küresel ticaretin dinamikleri 2024'te pozitif bir ivme gösterse de, gelecek yılın politik ve ekonomik gelişmelerine bağlı olarak piyasalarda belirsizlikler sürebilir.