“Ulusal Gemi ve Yat Tasarımı Yarışması” Ödül Töreni Gerçekleşti
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda her yıl organize ettiği ve artık geleneksel hale gelen “8. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması” ödül töreni, 15 Kasım 2019 Cuma akşamı, Crowne Plaza Hotel Tuzla’da yapıldı.
Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Pektaş, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu katıldı.
Tören, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven’in açılış konuşmasıyla başladı.
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Pektaş ve Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak'ın konuşmaları ile devam etti.
Seven: Türk tasarımcıların tasarladığı özgün işlerin sayısını arttırmak ve dünyada kabulünü sağlamak en önemli hedefimiz
Ödül töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, birliğin ana misyonundan bahsederek, “Ana misyonumuz Türkiye’nin gemi yat ve hizmetleri sektöründe uluslararası bilinirliğini artırarak markalaşmasını sağlamak ve birlik iştigal sahasına dahil olan ürünlerin ihracat tutarlarını yükseltmektir” dedi.
Bu misyonun tasarım ve inovasyon ile sağlanabileceğine dikkat çeken Seven, “Bizler genelde yabancı müşterilerimizin yabancı tasarımcılara ait tasarımlarını üretiyoruz. Bu durum üretim anlamında ne kadar kabiliyetli olursak olalım, uluslararası bir marka olmamızın önünde bir engel oluşturabilmektedir” şeklinde konuştu.
Seven sözlerine şöyle devam etti: “Türk tersanelerinde Türk tasarımcılar tarafından tasarlanmış özgün işlerin sayısının artmasını ve bunların dünya genelinde kabulünü sağlamak sektörümüzün geleceği için ulaşılması gereken önemli bir hedef konumundadır. İşte tam da bu sebeple, Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışmamızı geleceğin tasarımcılarını yetiştirmek ve öğrencilerimizin tasarım ayağına yönlenmesini sağlamak maksadıyla her yıl farklı konu ve kategorilerle, hemen hiçbir öğrenci tasarım yarışmasında olmayan büyük ödüllerle gerçekleştiriyoruz”
Yarışmanın sekiz yılını değerlendiren Seven, yarışmanın sektör ve öğrenciler tarafından sahiplenildiğine dikkatleri çekti.
Yarışmada jürinin değerlendirmesi sonucu birinciliğe Reflex isimli projesi Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencisi Onur Kiren, ikinciliğe Golden Peregrine isimli projesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Emre Çıtır-Buğrahan Karapınar, üçüncülüğe Hammer isimli projesi ile Deniz Madran-Alper Ölmez ve Power of Solar isimli projesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri Hamza Tümer, Abdulsamet Yoldaş ve Harun Yıldırım layık görüldü. Gemi Mühendisleri Özel Ödülü’nü ise Lucy İn The Sky isimli projesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri Can Taşkan ve Abdullah Demiryege kazandı.
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda organize ettiği ve artık geleneksel hale gelen “8. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması” sonuçlandı. 2012 yılından beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve bu yıl temasının“25 metre ve üzeri motor yat tasarımı” olarak belirlendiği yarışmaya 50 öğrenci 23 proje ile katıldı.
Yarışmada; üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin tasarıma yönelmelerini sağlayarak başarılı tasarımcılar yetiştirmek, tasarımda işlevselliği ön plana çıkararak dünya pazarında rekabet edebilen ürünler ortaya koymak ve öğrencileri üretici firmalar ile buluşturmak hedeflendi.
Yarışmanın jürisinde Salih Bostancı (Gemi Mühendisleri Odası), Mehmet Aziz Göksel (Maltepe Üniversitesi), Ahmet Dursun Alkan (Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu), Ercan Köse (KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi), İsmail Hakkı Helvacıoğlu (İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği), Ömer Belik (Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi), Necdet Salgür (Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği), Haluk Suntay (serbest tasarımcı), H. Bülent Şener (serbest tasarımcı), Tanju Kalaycıoğlu (serbest tasarımcı), Yusuf Turhan Soyaslan (Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği), Ercüment Kafalı (Yelkenli Gemide Eğitim Derneği), Mustafa İnsel (akademisyen), Cem Melikoğlu (Türk Loydu) yer aldı. Projeler yaratıcılık derecesi, sektöre katkısı, uygulanabilirlik, fayda maliyet oranı, çevrecilik ve sunumun kalitesi kriterlerine göre değerlendirildi.
Yarışmayı birinci olarak tamamlayan projeye 40.000 TL, ikinci olarak tamamlayan projeye 20.000 TL, üçüncü olarak tamamlayan projeye 10.000 TL, özel ödüle ise 5 bin TL verildi.
2020 yılında düzenlenecek 9. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nın konusu ise “Elektrikli Feribot” olarak belirlendi.
Törende ayrıca, yazar, şair Sunay Akın sahne alarak, Türk denizciliğini anlattı.
Yarışmanın birincisi
Yarışmanın ikincisi