Giyilebilir teknoloji deniz emniyetini artırıyor

Ship Technology portalında Keri Allan imzalı bir habere göre, Son yıllarda denizcilik sektörü denizcilerin emniyetini iyileştirmek için yeni giyilebilir teknolojinin yükselişini benimsedi.

Deniz işçileri için emniyet riskleri hem karada hem de açık denizde önemlidir. Limanlar, sürekli olarak ağır yüklerin taşınması ve reach stacker, straddle taşıyıcı ve vinç gibi büyük makinelerin çalıştırılmasıyla tehlikeler sunar. Gemilerde, ortamın dinamik yapısı, kolayca ıslanabilen ve kayganlaşabilen sert yüzeylerle birleşince riskler artar. Ancak giyilebilir teknoloji bu tehlikelerle mücadele etmek için giderek daha fazla benimseniyor.

Deniz seviyesinden 10 bin fitte siber güvenlik Deniz seviyesinden 10 bin fitte siber güvenlik

Birçok işin uzmanlaşmış yapısı, işçilerin genellikle merdiven veya merdiven çıkmalarını gerektiren yüksek alanlarda çalışmaları gerekebileceği anlamına gelir ve bu da karşılaştıkları tehlikeleri daha da artırır.

Bu nedenle, işçilerin sürekli olarak tetikte olmaları, emniyet uygulamaları konusunda iyi eğitimli olmaları ve hem meslektaşları hem de sistemlerle düzenli iletişim halinde olmaları hayati önem taşır. Son yıllarda denizcilik sektörü, denizciler için güvenliği ve emniyeti artırmanın yanı sıra operasyonları iyileştirmek için giyilebilir cihazlara yöneldi.

Giyilebilir teknolojiyle emniyetin iyileştirilmesi

Denizcilik sektöründe güvenlik her zaman ilk sırada gelir, ancak günümüzün güvenlik prosedürleri, eğitim ve ekipmanlarıyla bile, kazalar, kayıp zamanlı yaralanmalar (LTI) ve kazaya yakın kaza sayıları azalmıyor, diyor teknoloji firması LifeFinder'ın CEO'su Anders Schening,  “Elektrikli araçlar gibi pilli ürünlerin neden olduğu kargo yangınları ve sentetik doğal gaz (SNG), e-amonyak ve e-metanol gibi sıfır emisyon hedeflerini karşılamak için geliştirilen yeni yakıtlardan kaynaklanan riskler gibi yeni riskler de ortaya çıkıyor." diyor ve “Artan ulaşım ve stres de bir faktör,” diye devam ediyor, “Lloyd’s Register’ın Safetytech Accelerator'ı, tüm kazaların %75'inin kıyıya yakın yoğun trafikli alanlarda meydana geldiğini bildiriyor.”

Editör: Fulya Tekin