SeaNews Dergisi 2016 Hamburg Denizcilik Fuarında Karavelioğlu Şirketler Gurubu sahiplerinden İhsan Karavelioğlu ile bir röportaj gerçekleştirdi.
İhsan Karavelioğlu:"Gücümüzü dostluktan çıkarmalıyız"
Dünyanın en önemli denizcilik ve gemi inşa fuarı SMM Hamburg 06-09 Eylül 206 tarihlerinde Almanya’da gerçekleşti. Fuara katılan Türk firmalarından İnebolu Tersanesinin sahiplerinden İhsan Karavelioğlu ile fuar izlenimleri ve İnebolu Tersanesi ile ilgili bir söyleşi yaptık.
İhsan Bey dünyanın en büyük fuarlarından birindeyiz ve bugün fuarın son günü, nasıl bir fuar oldu, genel bir değerlendirmenizi alabilir miyiz?
-Genel olarak ve arkadaşlarla da konuştum, imalatçılar, ürün satanlar bir takım bağlantılar kurmuş, siparişler almışlar. Bizim gibi tersane katılımcılarının bu fuarlardan sipariş aldıklarını söyleyemeyiz. Ama enteresan görüşmeler oluyor ve ileriye dönük bağlantılar olabiliyor. Buranın en önemli fonksiyonu çok kısa bir zamanda birçok kişiyle konuşma imkanının olmasıdır. O bakımdan çok efektif bir yer. Avrupa’da birkaç önemli denizcilik fuarı yapılıyor fakat SMM Hamburg daha ticari ve teknik bir fuar gibi durmakta. Katılımcıların yüzde 50’si Alman, 70 ülkeden 2000 katılımcı firma var. 50 bin ziyaretçi olduğu beyan ediliyor. Ben şahsen iyi bir fuar olduğunu düşünüyorum. Katıldığımız için memnunum. Katılmak isteyenler bence katılsınlar, ayrıca devlet desteğinin olduğunu da hatırlatmak istiyorum.
-SMM Hamburg fuarında konuştuğumuz Türk firma yetkililerinden Türkiye olarak burada bir takım konferanslar yapılmalıydı şeklinde görüş bildirenler oldu, örneğin Deniz Ticaret Odasının böyle etkinlikler yapmasının iyi olabileceği gibi, siz ne diyorsunuz?
- Bu sene böyle konferanslar etkinlikler yapılması çok faydalı olurdu. Aldığım bilgilere göre maalesef yaşanan krizlerden dolayı, bazı arkadaşlar Türkiye olarak tamir tersanesi olarak iş kaybetmişler. Şu anda da sert bir duygu var. Biraz önce bir yatırımcı ile görüştüm; Zaten denizcilik sektörüne yatırım yapmanın riskli olduğunu belirten yatırımcı bu yatırımın Türkiye’de yapılmasının ise daha da riskli olduğunu düşündüğünü söyledi bana. Sizin için yaşam normal olabilir ama bunu anlamamız ve anlatmanız zor diyor. Yine aynı yatırımcılar en az iki yılın geçmesi gerekiyor diye de belirtiyorlar. Bunları politikacılarımız duysunlar. Bir hareket kaç senelere, nelere mal oluyor. Bir uçak vurulması nelere mal oldu. Bunu yaşadık, kaç milyar dolar kaybımız oldu. Bu entegre dünyada çok dikkatli olmamız lazım. Her hareketimizi ölçüp biçerek yapmalıyız. Herkesle dost olmalıyız. ‘ Gücümüzü dostluklardan çıkarmalıyız.’ Örneklerini Avrupa’da görüyoruz; İsviçre’si Almanı Fransız'ı nasıl beraber entegre iş yapabiliyorsa kavgasız, artık biz de bunu örnek almalıyız. Nasıl kuruldu Avrupa Birliği? Avrupa Birliği ekonomik değil politik bir birliktir. Savaş yapmamak için kurulmuştur. Sorunuzun cevabı olarak keşke seminerler verilseydi, hatta 3. gün verilseydi ve herkes duysaydı. 3. gün “Türkiye’de iş yapmak ”adı altında bir seminer verilseydi. “Todays Turkey” gibi örneğin. Çok isabetli olurdu. Kaçırılmış bir fırsat oldu bu…
- İnebolu Tersanesi Karadeniz’de, lokasyon olarak güzel bir yer, size sağladığı avantajlar var mı? Varsa bunu yeterince değerlendirdiğinizi ve geri dönüşünü yaşadığınızı düşünüyor musunuz?
-Hayır düşünmüyoruz. Onun için de çabalıyoruz. Bizi hala çoğunluk tanımıyor. Zannediyorum bu fuarla biz tersanemizin tanıtımında önemli bir katkı sağladık. Ama bunun ne kadarını işe dönüştürebileceğiz onu zaman gösterecek. Her sene katlanarak büyüyoruz. Ama yine de küçük bir tersaneyiz. Bu sene kapasitemizi büyütmeye çalışıyoruz. Aynı anda 3-4 tane gemi gelince işi kaybedebiliyoruz. Bir tane havuzumuz var. Havuzumuzu büyüttük. Şimdi yeni alanlar yaratıyoruz. Tersanenin kapasitesini artırıyoruz.
Aldığım bilgilere göre Tuzla’da da çok ciddi bir kapasite artırımı var. Ülke olarak böyle ciddi yatırımların yapılması çok hoşuma gitti. Tamir yapmakta olanlar da daha büyük havuzlar alıyorlar. Türkiye çok ciddi bir odak ama bunu hep beraber hareket edersek anlatabiliriz ancak. Türkiye ‘marka’ olmalı, Türkiye’yi marka yapmalıyız, biz de bu markanın gücünden hep beraber yararlanmalıyız. Bu markayı da hep beraber yaratacağız. İki tersane kötü davranırsa hepimizin imajı, işi bozulur. Aynı uçak düştüğünde hepimizin zarar görmesi gibi… Her zaman çağdaş davranışlar göstermeliyiz.
- Türk gemi inşa sanayisinin gelişmesi için önerileriniz nelerdir?
-Evet, Yalova yerine Mersin –Adana bölgesi daha güzel bir tersane bölgesi olabilecekken, maalesef insanların ve politikacıların kolayına geldiğinden olacak Yalova’yı buna hasrettiler. Ciddi bir yanlış... Bunu zaman da gösterecek. Bu temel yanlış yüzünden hala ekstra yatırım ve operasyon zorlamaları içinde Yalova'daki tersaneler… Güneyde hem de yol üstünde, bizi tercih edecekti gemiler. Burada olduğu gibi eğitimde de umarın geç kalınıp yanlış yapılmaz. Gemi inşa sanayimizin, eğitimler, seminerler, daha sıkı işbirliği ve komünikasyonla iyi bir yerlere gelebileceğini düşünüyorum. Ancak vizyoner eğitim ve yönlendirmelerle sanayi daha verimli olabilir. Bir kere endüstrinin bu söylediğimin farkına varması gerekiyor. Hepimizin haddini bilmesi, kendi hatalarının başkalarını da bağladığının farkına varması ve rekabeti de çok düzeyli tutmasını öğrenmesi lazım.
Tersaneler Genel Müdürlüğümüzün bundan sonra yanlış operatif bir otorite değil, aynı zamanda felsefesi ve vizyonu olan bir merkez olarak, camiamızı yöneteceğini ummaktayım.
- Sayın Karavelioğlu çok teşekkürler…
Bu içeriğe tepkiniz
Yorumlar
Çok Okunanlar
Dev gemiler inşa etmişti! 2 tersane iflas etti...
Türk Denizciliğinin Duayenlerinden Ruhi Duman’ı Kaybettik
Gemi İnsanlarının Sosyal Medya Paylaşımları Hakkındaki Uygulama Rehberi
Karadeniz'de fırtına, gemi ikiye bölündü
SIRE 2.0 Denetimlerinde Tanker Mürettebatları İçin Büyük Zorluklar
Kerç Boğazı'nda İki Rus Tankeri Hasar Gördü, Biri Battı, Petrol Sızıntısı Endişesi