Yunanistan merkezli Xclusiv Shipbrokers'ın yeni raporuna göre, bugünün gemilerinin önemli bir kısmı önümüzdeki yıllarda 20 yaşın üzerinde olacak. 

Xclusiv araştırmacıları son haftalık raporlarında, "Bu yaşlanan filo, operasyonel verimlilikten çevresel sürdürülebilirliğe kadar birçok endişeyi beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı.

Raporda, küresel ticaret filosunun ne kadarının Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından 2030 yılına kadar belirlenen yeşil hedeflere ulaşabildiğini sorgulandı.

Xclusiv verilerine göre, dökme yük gemisi segmentinde, hem gemi sayısı hem de ölü ağırlık tonajı açısından mevcut filonun yaklaşık %30'u 2030 yılına gelindiğinde 20 yaşın üzerinde olacak ve en fazla yaşlanmayı büyük gemiler gösterecek. 

M S I Inset 953X1024

Tanker filosu da benzer bir yaşlanma süreci yaşıyor. Bugünün tanker filosunun dwt cinsinden yaklaşık %48'i 2030'da 21 yaşın üzerinde olacak. 

Gaz taşıyıcı segmentinde 2030 yılında filonun yaklaşık %42'si 21 yaşın üzerinde olacak.

Xclusiv'e göre, 2030 yılında günümüz konteyner filosunun gemi ve TEU açısından yüzde 49'u 21 yaşın üzerinde olacak. 

Alphaliner konteyner analistleri, bugün ilk 10 konteyner hattının 20 yaş ve üzeri 683 gemiyi işlettiğini ve bunun da 2,6 milyon TEU'nun üzerinde bir kapasiteye denk geldiğini belirtiyor.

Denizde giden bir kargo gemisinin normal ticari ömrünün 25 yıl olduğu varsayıldığında, bu rakamlar, ilk 10 operatörün toplam sipariş defterlerinin %44'ünü büyümek yerine sadece hizmetteki en eski gemileri yenilemek için kullanabileceğini gösteriyor.

Risk yönetimi platformu RightShip, dün yaşlanan kuru dökme yük ve genel kargo sektörleri için gemi muayene yaşı tetikleyicisinde değişiklik yaptığını duyurdu. 

RightShip, "Değişen piyasa koşulları ve devam eden güvenlik riskleri" nedeniyle kuru dökme yük ve genel kargo gemilerinin muayene yaş sınırının 14'ten 10'a çıkarılacağını duyurdu.

RightShip CEO'su Steen Lund, "Yaşlanan bir filoyla ilişkili zorluklarla mücadele ederken, nakliye sektöründe güvenlik ve şeffaflık için hep birlikte çaba göstermeliyiz" dedi.

Ed Comment2 1024X585

Kızıldeniz'de Petrol Tankeri Cordelia Moon'a Saldırı Düzenlendi Kızıldeniz'de Petrol Tankeri Cordelia Moon'a Saldırı Düzenlendi

Geçtiğimiz ay Singapur'daki Fullerton Oteli'nde düzenlenen Deniz CEO'ları Forumu'nda ana temanın uzun ömürlülük olduğu ortaya çıktı ve birçok panelist, kiralayanların eski ünitelerin kiralanmasına ilişkin kısıtlamaları gevşetmeleri gerekeceği konusunda hemfikir oldu.

2020'li yıllar ilerledikçe, filolarını yenilemeleri gereken ancak konteyner ve gaz taşıyıcı siparişleriyle dolu yoğun Asya tersaneleriyle karşı karşıya kalan bazı yaşlanan nakliye sektörleri için belirgin bir darboğaz ortaya çıkıyor.

Editör: Nermin İstikbal