Dünya Denizcilik Örgütü IMO’nun Denizciler gününü 25 Haziranda “Coşku ile kutladık“
Birleşmiş Milletlerin “Dünya Denizcilik Günü”nü de daha büyük coşku ile 24 Eylül de kutlarız.
Atatürk ne güzel düşünmüş.
1926 yılında hem Türk Denizcilerine hem de Türk Denizcilik Endüstrisine ortak bir bayram vermiş. Tamda olması gerektiği gibi. Çünkü biri olmadan diğeri de olmaz.
20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır”
Denizcilik Denizciler; biri olmadan diğeri olamaz. Çıkarları ortak.
Hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz sektörü, Denizcilerin sorunlarını; çözülenlerin yanında bir de kronik çözülemeyen sorunlar var.
2016 yılında bu kronik sorunlardan bazılarına ve çözümlerine yönelik bir sunum yapmıştım. Bu sorunlardan 6 tanesine değindiğim ve görünürlük için rakamlara döktüğüm sunumun pdf halini sunuyorum.
Yıpranma payı ve denizcilik eğitimi sunumu PDF için tıklayınız
Bugün bu sorunlar çok daha büyüdü. Bu gün öğrenci sayısı ve işsiz sayısı katladı.
Mesleğini yapmayan ve bu eğitimini kullanmayan bir denizci Lisans eğitimi+ staj maliyeti + kişisel harcamları ve ülkemize toplam en az 40-50 bin USD maliyet oluştur .
Benzeri hesaplar sizler tarafından çok daha detaylı ve güncel olarak yapılırsa başarı halinde ne büyük kazanç sağlayacağımız aksi halde ülkemiz kaynaklarının nasıl boşa gittiği daha çok anlaşılacaktır.
İyi eğitim almayan ve hata yapan denizcinin maliyetini ise siz hesaplayın.
Tüm sektörlerde böyle değil midir?
• Mesleğini bilerek,
• en başından deneyimleyerek,
• kendisine uygun olduğundan emin olup,
• barınma vb ekonomik /sosyal sorunlar ile kafasını meşgul etmeden,
• bilinçli, sistemli ve gerçek stajlar ile pratiği ek maliyetsiz ( sonra bilgisizlikten doğacak hata / kaza /belaya mahal vermeden )
• eğitim alan
• Yıpranma hakkına sahip olduğu için “ 25 yaşında mezun olup 40 yıl denizde çalışıp 65 yaşında emekliliği gözüne kestiremediğin mesleğini bir süre sonra bırakma zorundan kalmayan
• böylece kendisine ve canım Türkiye’mize çok daha fazla faydası olacak denizcilere ve yetişenlere
Allah selamet versin.
Bunu Denizcilik Endüstrisi ve Denizciler ortak akıl ile BAŞARIR elbette
Bülend TEMUR
26 Haziran 2020