Gemi, Yat ve Teknelerin Yıldırımdan Korunması
Açık denizlerde yol alan bir teknenin yıldırım riski olarak boş bir arazide ki güneş tarlasından ya da oto yol kenarında bulunan bir benzin istasyonundan farkı bulunmamaktadır. Kümülüs bulutlarının oluşturduğu yıldırım darbeleri deniz üzerinde kendisine en yakın yolu tercih ederek iyon birleşmesini sağlayacaktır. Öncelikli olarak bize düşen teknemize yönelen yıldırım darbesini en güvenilir şekilde toprak görevi görecek olan suya ulaştırmak olacaktır bunu sağlarken kesinlikle yıldırımın 28000 celcius ‘a kadar ulaşan ısı etkisinden ve 200ka‘e dayanan elektriksel etkisini ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Gemilere yönelen yıldırım darbelerinde en büyük risk yangındır ve bunu ihtimal verecek tüm etkileri ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Genellikle ahşap kökenli metaryaller içeren deniz üzeri taşıtlar elektriğin ısı enerjisine dönüştüğü noktada yangın riski ile karşı karşıyadır. Elektriksel olarak da tüm donanım ve haberleşme sisteminin koruma altına alınması gerekmektedir.
Pasif Yakalama Uçları
Öncelikli olarak darbeyi çekmek yerine gerçekten yıldırım tekneye yönelir ise devreye girmesi açısından paratoner yerine pasif yakalama uçları ile koruma açısı oluşturulmalıdır. Yakalama ucu dizayn ve hesapları neticesinde tekne boyut ve deniz üzeri yükseklikleri göz önünde bulundurularak yakalama uçları ile koruma açılarının kapsama alanları belirlenmelidir. Ancak seçilen yakalama uçları yalıtımlı tipte olmalıdır. Daha sonra iniş iletken sistemi devreye girecektir. Burada kesinlikle önerimiz izolasyonlu yıldırım iniş iletkenlerinin kullanılmasıdır. Çıplak iletkenler yıldırımın ısı, elektriksel ve manyetik etkilerini doğrudan sisteme yansıtır burada özel testlerden geçmiş izoleli yıldırım iniş iletkenlerinin kullanılması gerekmektedir. Metal yüzeylerde dokunma gerilimi açısından da çıplak iletken risk oluşturmaktadır. İnsan sağlığı açısından da izoleli iletken kullanımını öneriyoruz. Burada yuvarlanan küre ve koruma açısı metodu tüm hesaplarıyla uygulanarak tasarım yapılmalıdır.
Genellikle ahşap kökenlim materyaller içeren deniz üzeri taşıtlar elektriğin ısı enerjisine dönüştüğü noktada yangın riski ile karşı karşıyadır. Elektriksel olarak da tüm donanım ve haberleşme sisteminin koruma altına alınması gerekmektedir.
Genellikle ahşap kökenli materyaller içeren deniz üzeri taşıtlar elektriğin ısı enerjisine dönüştüğü noktada yangın riski ile karşı karşıyadır. Elektriksel olarak da tüm donanım ve haberleşme sisteminin koruma altına alınması gerekmektedir.
AG Parafudr Kullanımı
Olayın diğer boyutu ise yıldırım direk tekneye düşmese de elektriksel anlamda sisteme zarar verebilir. 2km açıklıkta bir noktada yıldırım darbesi düşmesi gemi donanımını yok edebilir. IEC 61643 standartı ışığında elektriksel sürekli gerilimler göz önünde bulundurularak DC-AC ayırtmaksızın enerji data ve koaksiyel hatlar ag parafudr sistemleri ile koruma altına alınmalıdır. Burada telsiz haberleşme girişleri(BNC-N-F Konnektor), Dc zayıf akım sistemleri, motor çıkışları ag parafudr sistemleri ile koruma altına alınmalıdır. Seçim gemi özelliklerine göre uzman mühendisler tarafından yapılabilir.
Kaynak:
Çok Okunanlar
Yemen’de Husiler Türk gemisine füze saldırısı düzenledi!
Nazan adlı tanker Boğaz'da tehlike yarattı
Tuzla'da demir tarayan dev gemi GSP FALCON emniyete alındı
Kartal'da demirli 2 gemi lodosun etkisiyle birbirine sürttü
Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik
Deniz Trafik Operatörleri Derneği'nin 11. Dönem Olağan Genel Kurulu yapıldı