"Korsan avcılık" la ciddi tahribata uğrayan deniz canlıları, birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin tehdidi altındadır. Dünyada avcılık yoluyla yakalanan su ürünlerinin miktarı, yaklaşık 90 milyon tondur. Bunun yüzde 20'lik bölümünü korsan avcılık oluşturmak
"Korsan avcılık" la ciddi tahribata uğrayan deniz canlıları, birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin tehdidi altındadır. Dünyada avcılık yoluyla yakalanan su ürünlerinin miktarı, yaklaşık 90 milyon tondur. Bunun yüzde 20'lik bölümünü korsan avcılık oluşturmaktadır.
Sözde çevreci geçinen AB üyesi ülkelerin hükümetleri de açık denizlerdeki bu katliama göz yummaktadır. Özellikle "dip trolleri" ile gerçekleştirilen bu "yok ediş" avcılığı, üreme ve bekleme alanlarını da tahrip etmektedir. Kontrolsüz yapılan bu avlanmalar sonucunda deniz ürünleri stokları ve çeşitliliği azalmaktadır.
Okyanuslardaki korsan balık avcılığını başta İspanya, Danimarka ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri yapmaktadır. Sayıları 150-200 arasında değişen ve son teknolojiyle donatılan balıkçı gemileri, mavi dünyadaki renkli ve gizemli yaşamı yok etmektedir.
Greenpeace, 3 Mart 2006 da Paris'te yayınladığı raporda, bu acı gerçekleri belgeleriyle Dünya kamuoyuna açıklamıştır. Avrupalı kaçak su ürünleri avcılarının Kuzey Atlantik'teki balıkçılığı nasıl tahrip ettiklerini gözler önüne sermiştir.
Avrupa Adalet Divanı, Fransız balıkçılarının AB kriterlerine uymadığı gerekçesiyle Fransa'ya ceza yağdırmıştır. Özellikle çok küçük balıkların yakalanması nedeniyle gündeme gelen ceza, 20 milyon Avro'dur. Ayrıca Fransa, AB kurallarına uymadığı sürece her altı ayda 57,8 milyon Avro cezayı ödemek zorunda kalacak.
Su ürünleri stoklarını korumak ve okyanusları geri kazanmak amacıyla Greenpeace'in başlattığı bu önemli deniz seferi ile dikkatler korsan avcılığa çekilmeye çalışılmaktadır. Afrika'nın çevresindeki denizlerde yapılan yasak avcılık ile elde edilen gelir, 1 milyar doları bulmaktadır. Baltık Denizi'nde yakalanan marina balığının yüzde 40'ı korsan avcılıktan elde edilmektedir. Atlas Okyanusu'nda ise yasalar, kurallar ve bütün insani değerler hiçe sayılarak korsan balıkçılar tarafından yakalanan binlerce ton balığı, tatlı karlarla satılmaktadır.
İnsanlığın her türlü acımasız saldırılarına karşı korumasız kalan denizler, artık "yeter" demektedir. Bunlar, insanların ve gelecek nesillerin ortak değerleridir. İnsanoğlunun doymak bilmeyen kar hırsına ve acımasız duygularına dur demenin zamanı çoktan gelmiştir.