Bu hafta sonu, Türk Denizcilik tarihi duayeni, değerli dostumuz, değerli ağabeyim, gazeteci yazar Osman Öndeş’i evinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerimizi ilettik.

Osman Öndeş ve eşi Mutlu Öndeş bizlere çok güzel bir de sürpriz hazırlamışlar. Dedesinin resmini ve dedesine ait Meç’i İlkfer Denizcilik Müzesi’ne hediye ettiler.

Resimde, sağ taraftaki dedesi Avnillah Ganbotu’nun Kaptanı Ordulu Nazif (Ayyıldız), yanında de kardeşi Mazhar (Ayyıldız). Seferberlikte itfaiyeci olarak görev yapan Mazhar  Bey, Cağaloğlu’nda Ayyıldız Kırtasiye Mağazası’nın kurucusu idi.

Ailede Bahriyeli geleneği var

Osman Öndeş, Deniz Harp Okulu 1954 mezunudur. Babası Nurettin Öndeş de Deniz Harp Okulu mezunu ve Yavuz Zırhlısı’nın son çarkçıbaşılarındandır. Dedesi Ordulu Nazif Bey de Heybeliada Bahriye Mektebi (Deniz Harp Okulu) mezunudur.

Ordulu Nazif Bey 1910 yılında Beyrut’taki Avnillah Ganbotu’na kaptan olarak atanır. 24 Şubat 1912’de batırılan Avnillah Ganbotu’nda iki subay ile 49 denizci şehit olur. Yaralananlardan biri de Kaptan Ordulu Nazif Bey’dir. Beyrut’ta 6 ay tedavi gören Ordulu Nazif Bey daha sonra İstanbul’a döner ve Binbaşı rütbesiyle emekli olur.

İlkfer Denizcilik Müzesi’ne çok kıymetli hediye

Osman Öndeş, dedesi Ordulu Nazif Kaptan’ın mektebe girdiğinde verilen meçini İlkfer Denizcilik Müzesi’ne hediye ederek bizleri onurlandırdı. Bizlere hediye ettiği dedesinin resmi ve meçini, Müzemizdeki Osman Öndeş köşesine yerleştireceğiz. Kendisine bizlere göstermiş olduğu güven ve destek için çok teşekkür ediyoruz.

M E C