Çeşitli modellerde ve farklı boylarda ahşap yatların inşa edilip, bakım ve onarımlarının yapıldığı tersanelerde yaşanılan sorunların ana kaynağı, bu sektörün varlığını ve önemini hissettirmeye başladığı seksenli yılların başından başlayarak, günümüze kada
Çeşitli modellerde ve farklı boylarda ahşap yatların inşa edilip, bakım ve onarımlarının yapıldığı tersanelerde yaşanılan sorunların ana kaynağı, bu sektörün varlığını ve önemini hissettirmeye başladığı seksenli yılların başından başlayarak, günümüze kadar süre gelen temel fiziki ve sosyal alt yapısındaki giderilmeyen eksikliklerdir.
Finans kaynağı sıkıntısı çeken ahşap yat imalatı sektöründe yüksek verim düzeyine ulaşabilmenin ön koşulları arasında, imalatı yapılacak olan yatın planlamasının her aşamasındaki maliyet hesaplamaların doğru çıkarılması, yatın zamanında teslimi, antlaşmanın şartlarına sadık kalınması, kaliteli malzeme ve işçilik, özellikle kullanılacak ağaçların seçiminde gösterilecek olan özen, mevcut kalifiye elamanlarının iş gücü ve yetenekleri gibi konular öne çıkmaktadır. Bu değerlerin yanı sıra imalatçıya uzun vadeli ve düşük faizli destek kredileri de devlet tarafından sağlanmalıdır. Ahşap işlerin yapıldığı marangoz atölyelerinin daha modern bir görünüm kazandırılarak teknik donanımlarının iyileştirilmesinin de imalata olumlu katkılar sağlayacağı bir gerçektir. Ahşap yat inşa eden tersanelerinin yapısal organizasyonunda, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin sosyal güvenlik kapsamındaki yasal sorumlukların uygulanmasında gösterilecek olan duyarlılık ile sektör otorite ve saygınlık kazanacaktır.
Yatların teknik ve elektronik donanımlarının yapım aşamasında, ileri teknoloji ürünlerinin amaca uygun seçiminin ve montajlarının sonradan sorun çıkartmayacak yerlere uzman teknik personelce yapılmasının, çevreyi koruyan ve insana saygılı üretim anlayışının getireceği kazanımların hepsi sektör için ileriye dönük referans kaynağı olacaktır. Hizmet içi eğitimlere verilen önem, uluslar arası ilişkilerde ki uyum ve rekabetteki performans, öz sermayesinin gücü ve sermayeler arasındaki olumlu ilişkiler, üretim metotlarında izlenen yöntemler ve pazarlama yeteneği ile benzeri kriterler, ahşap yat imalatı sektörünün evrensel kimliğe kavuşmasında etkin rol üstlenecektir. Bu tersanelerde çözüm bekleyen önemli diğer bir konuda, özellikle ahşap işlerin yapımında çalışacak kalifiye ustaların bulunmasında yaşanan sorunlardır. Çünkü ahşap işçiliği pahalı olduğu kadar çok yoğun mesleki bilgi ve iş tecrübesi gerektiren değerli bir emek türüdür.
Tersanelerin çekek yerlerinde atma-çekme işleminde her ne kadar lift kullanılmaya başlanmış olsa da, bunu dışında kullanılacak olan kızaklar bakımlı, amaca uygun ve donanımları sağlam olmalıdır. Yatların denize atılma aşamasında, kızaklara hazırlanacak olan formaların, yatların draft ölçülerine ve karinasının özelliklerine göre uyumlu yapılması, can ve mal güvenliği açısından çok önemli bir konudur. Yatın kızaklar üzerinde aşırı derecede sarsılmadan inmesini sağlamakta, çekekçi personelin becerisine ve zeminin iyi hazırlanmış olmasına bağlıdır. Ahşap yat imalatı yapan tersanelerin işletmecileri kendilerini sürekli yenileyerek, araştırma ve geliştirme çalışmalarını programlarına almalıdırlar. Bilgi üreterek ve ona değer vererek planlamalarını yapmalıdırlar.
Ahşap yat imalatı yapan işletmelerin sahip olduğu dinamizmin, uluslar arası alandaki başarılı sonuçlarının ülke ekonomisindeki katkıları da o oranda etkili olacaktır.