Denizcilik sektörümüzün bütün alanlarında kendi yarattığı çağdaş teknoloji ile üreten, geliştiren, pazarlayan ve Dünya denizlerinde rekabet edebilen düzeyde olabilmesi için, belirlemiş olduğu staratejik hedeflerini evrensel boyutlarda düşünmesi gerektiğin
Denizcilik sektörümüzün bütün alanlarında kendi yarattığı çağdaş teknoloji ile üreten, geliştiren, pazarlayan ve Dünya denizlerinde rekabet edebilen düzeyde olabilmesi için, belirlemiş olduğu staratejik hedeflerini evrensel boyutlarda düşünmesi gerektiğini kavramalıdır.
Avrupa ve ABD taklitçiliğinin güdümünde geliştirilecek olan sözde alternatif uygar teknolojilerin, denizcilik sektörümüze uluslar arası boyutlarda etkin ve yetkin bir kimlik kazandırması çok sınırlı ve bağımlı olur.
Denizciliğimizde geleceğe dönük umut veren yatırımlara ilişkin projeler devlet tarafından değerlendirilmeli, gerekli desteğin verilmesi için de finansman kaynakları yaratılmalıdır. Gelişmeler ile ilgili planlamalar daha hazırlık aşamasındayken sektörler arasındaki bilgi akışı üst düzeyde sağlanmalıdır. Teknolojik kayıplarımız ve her geçen gün artan üretim açığımız için yakınmalardan vazgeçip, birlik ve beraberlik içinde sağduyulu olup gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmeliyiz.
Geniş tabanlı oluşumların plan ve projeleri ile denizciliğimizin kısır vizyonu genişleyecek, sektördeki yatırım atakları artacak, katma değeri yüksek olan üretim hız kazanacak ve Dünya deniz ticaretinden aldığımız pay da yükselecektir. Bu gelişmeler ile birlikte sektörler, sosyal güvenlik sisteminin ne kadar önemli olduğunun da farkına varacaktır.
Çalışma hayatımızdaki en önemli unsurlardan olan sosyal güvenlik sistemindeki evrensel normlara sahip olamayan denizcilik sektörümüzde konuya ilişkin iyileştirme ve geliştirme çalışmalarının üretime de yansıyacağı, bilinmesi gereken bir gerçektir.
Sosyal güvenlik kapsamında sektörde yapılması kaçınılmaz olan reformlar sürekli ertelenmektedir. Sosyal devlet anlayışından yoksun toplumlardaki artan kaygılar, o ülkenin kalkınmasının önünde en büyük engellerden birisidir
Denizcilik sektörümüzün düzensiz ve yeterli alt yapıdan yoksun çarpık gelişip büyümesinin acı sıkıntılarını ve aldığı ağır yaraların çöküntülerini yaşanan ekonomik kriz ile birlikte çok iyi gördük ve yaşadık. Yenilikçi, yaratıcı olamayan, teknolojisi dışa bağımlı büyüyen ve yeterli mesleki bilgi birikimi bulunmayan denizciliğimiz, toparlanma sürecini hızlandırıcı önlemleri alarak rotasını yeniden belirlemelidir. Sektör “Teknolojik bilgi üreten çağdaş denizcilik” anlayışını benimsemelidir. Sanat, kültür ve felsefe yönüyle de gelişip oluşturacağı yeni birikimler, denizciliğimizi farlı boyutlara taşıyacaktır.