Bilindiği gibi, tersanelerin konu kredi başvuru süreçindeki en önemli aşama; ilgili tersanenin hali hazırdaki borçu için, kreditör banka ile düzenlemiş olduğu itfa (ana para + faiz + masraflar) yapılanmasıdır.Orta-uzun vadeli bir kredi olan efil-4 geri öd
Bilindiği gibi, tersanelerin konu kredi başvuru süreçindeki en önemli aşama; ilgili tersanenin hali hazırdaki borçu için, kreditör banka ile düzenlemiş olduğu itfa (ana para + faiz + masraflar) yapılanmasıdır.
Orta-uzun vadeli bir kredi olan efil-4 geri ödemesi için ise, dünya bankası, paralel bir itfa beklentisi içindedir.
Örneğin; bir tersanenin, bankasına olan 10.000.000.- tl' lik borçu için, itfa yapılanması 5 yıllık bir vadeyi kapsayacak ise, dünya bankası önce bu itfa'nın noter tarafından onaylanmış bir sözleşmesini görmek isteyecek ve sonra da, Türk Eksimbank üzerinden kendisinden istenen kredi'nin, yıllara sari vadesini (projeksiyon) bu itfa yapılanmasına yapıştıracaktır.
İşte zurna burada ''cırt'' diyebilir...Çünki, bir BDDK denetleneni olan Türk Eksim, -dünya bankası itfa + projeksiyonu onaylamış bile olsa- kredi başvurusu yapan tersanenin yıllara sari vade talebini (projeksiyonunu) kabul etmeyebilir. Ve, maalesef bu da, günün sonunda, en önemli güvence unsuru olacak olan ''ticari işletme rehni'' süreçinde; 258/devam eden yatırımlar'dan, sabit değerlere hangi vadede transfer olacağı belli olmayan bir bilanço aktifi üretir.
Böyle bir bilanço da, yine bir BDDK denetleneni olan, 1. paragraftaki kreditör bankanın, borçlu tersane ile olan itfa sözleşmesini tahrif eder.
Yani; karga mı kediyi yer? kedi mi kargayı yer?...gibi düğümlenmiş bir durum...