Bilindiği gibi, EFIL-IV kapsamında, Dünya Bankası (IBRD) ilk müracaat tarihinden geriye doğru olarak, son 6 ay içinde yapılan yatırım harcamalarını da kredilendirmektedir. bu durum, manüplasyona oldukça açık gibi gözükse de, bir BDDK denetleneni olan Türk
Bilindiği gibi, EFIL-IV kapsamında, Dünya Bankası (IBRD) ilk müracaat tarihinden geriye doğru olarak, son 6 ay içinde yapılan yatırım harcamalarını da kredilendirmektedir. bu durum, manüplasyona oldukça açık gibi gözükse de, bir BDDK denetleneni olan Türk Eksim'in mali analizleri öylesine ciddi ve dikkatlidir ki, süreç adeta BP'nin tanker kiralamalarındaki ''vetting'' işlemine benzemektedir.
Doğaldır ki, işbu aşamada, Türk Eksim, Dünya Bankası'nın Databankası'ndan da yararlanarak, ve de proje bütünlüğü çerçevesinde, başvuru tarihi itibariyle yapılmış olan harcamaların incelemesini yapmaktadır.
Tahmin edileceği gibi, mali analizin en önemli unsuru, gelecek yıllar projeksiyonu olup, IBRD bu süreçte, özgün şeyler duymak istemektedir.
Bu noktada, sektörümüzün benzer bir sorununa paralel geçiş yapmak isterim.
Bilindiği gibi, İngiliz Sahil Güvenlik (MCA-maritime and coastguard agency)proje -yani çizimler- üzerinden onaylama işlemi yapmamakta olup, bitmiş geminin denetimini gerçekleştirerek sertifikalandırma yapmaktadır. Bu süreçte, MCA'nın kurumsal kültür ve deneyimleri yürürlüktedir (yani yazılı olmayan mevzuat).
Benzer tarzda, ibrd de bir yatırımın projeksiyonunu incelerken, kendi kurumsal kültürünü kullanmaktadır.
Bu da bizlere, Türk Eksim'in yönetim kadrolarının, neredeyse 20 yıldan beri böylesine başarılı ve şaibesiz olmasını açıklamaktadır!