Cumhuriyet tarihinin, yap-işlet-devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük projesi olarak tarihe geçecek olan projede, Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu’nun 22 yıl 4 ay yapım ve işletme süresi teklifi uygun bulunarak sözleşme imzalandı.İstanbul-
Cumhuriyet tarihinin, yap-işlet-devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük projesi olarak tarihe geçecek olan projede, Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu’nun 22 yıl 4 ay yapım ve işletme süresi teklifi uygun bulunarak sözleşme imzalandı.
İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek proje kapsamında 20 ayda yedi adet şantiye kurulacak.
10 bin kişi doğrudan, 50 bin kişi dolaylı olarak istihdam edilecek.
Proje kapsamında, İzmit Körfezi’nin altı dakikada geçilmesini sağlayacak olan köprü, Japonya’daki Akashi Kaikyo Köprüsü’nden sonra dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılmasına ilişkin sözleşmenin imzalanmasının ardından projede ilk kazma, Gebze Dilovası’nda vurulacak.
Toplam maliyeti 11 milyar TL’yi bulacak olan projedeki asma köprüyle İzmit Körfezi 6 dakikada geçilebilecek.
Köprü yaklaşık 3 kilometre uzunluğu ve 1.700 metre ana açıklığıyla Japonya’daki Akashi Kaikyo Köprüsü’nden sonra dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak.
Asma köprü tamamlandığında dünyanın en uzun ilk 20 köprüsü listesinde Türkiye’nin Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprüleri ile birlikte üçüncü köprüsü olarak yerini alacak.
Proje mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3.5 saate indirecek.
Gebze-Orhangazi arasında 40 bin otomobil, Orhangazi-Bursa’da 35 bin otomobil, Bursa-Balık-esir arasında 17 bin ve Balıkesir-İzmir kesiminde 23 bin günlük otomobil geçişi bekleniyor.
Azami yapım süresi yedi yıl olacak. Ancak,firma, yedi yıldan önce tamamlayarak, otoyolu ve köprüyü trafiğe açabilecek.
Normal koşullarda ise Körfez Köprüsü de dahil olmak üzere otoyolun beş yılda tamamlanması hedefleniyor.
Otoyolu Projesi, Gebze’den başlayacak, İzmit Körfezi’ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yoluna bağlanacak.
Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir’den geçerek İzmir’e uzanacak. 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 7 servis ve park alanı inşa edilecek.
Başta ilgili bakan olmak üzere bütün kabine üyelerinden, projeyi düşünenlerden, uygulayacak olanlardan Allah razı olsun.