BÖYLE Mİ DENİZCİ ÜLKE OLACAĞIZ!!... Yeni bir teknenin(motorsuz) ÖTV'sini ödemekle yükümlüsünüz. Tekneye sıfır motor aldınız ve taktınız. Peki yüz altmış beygir gücünde olduğunu düşündüğümüz bu yeni motorun ÖTV si var mı, yok mu? Eğer teknenizin yeni ka
BÖYLE Mİ DENİZCİ ÜLKE OLACAĞIZ!!...
Yeni bir teknenin(motorsuz) ÖTV'sini ödemekle yükümlüsünüz. Tekneye sıfır motor aldınız ve taktınız. Peki yüz altmış beygir gücünde olduğunu düşündüğümüz bu yeni motorun ÖTV si var mı, yok mu? Eğer teknenizin yeni kaydı için İzmir Liman Başkanlığına müracaat ederseniz işlemlerin başlaması için motorun ÖTV sinin yatırılmış olduğunu belgeleyen makbuz istenmiyor.
Ama Çeşme Liman Başkanlığına müracaat ederseniz teknenizin yeni kayıt evraklarının işleme konulabilmesi için yetkili memur sizden ısrarla motorun ÖTV sinin yatırılmış olması gerektiğini söylüyor ve ancak o zaman evrakları alabileceğini belirtiyor.
Kendisine İzmir Liman Başkanlığındaki uygulamadan söz edince de çok sert ve çok saygısız bir uslub ile "Öyleyse gidin İzmir'e kayıt ettirin" diyerek devlet memuruna hiç yakışmayan ifadeler kullanıyor. İşin içinden çıkılmayınca motorun ÖTV sini yatırmak üzere Çeşme Vergi Dairesine doğru yola çıkıyorsunuz.
Sıra size gelince yeni bir sürpriz ile yeni bir şok yaşıyorsunuz. Vergi dairesindeki yetkili bu parayı alamayacaklarını belirtiyor. Paranın yatması için Ankara'dan onay gelmesi gerekiyormuş. Anlaşıldığı kadarıyla ÖTV si yatacak her motor için ayrı ayrı onay alınması gerekiyor.
Diğer tarafta ise ithalatçı firma motorun ÖTV den muaf olduğunu ve buna ilişkin yazıyı Çeşme Liman Başkanlığına gönderebileceğini söylese de yetkili buna itibar etmiyor ve böylece günün sonuna gelindiğinde bütün işlemler tıkanmış oluyor. Türkiye gibi deniz ve su zengini bir ülkede yaşanan bu gibi hadiseler denizciliğimizin geleceği konusundaki endişelerimizi haklı çıkarıyor.