Geçtiğimiz hafta, 11-13 Aralık 2014 tarihleri arasında, Gemi Mühendisliği Haftası ve Gemi Mühendisleri Odası'nın (GMO) kuruluşunun 60. yıldönümü kutlandı. Bu etkinlikler çerçevesinde “60.Yılında Gemi Mühendisleri Odası ve Türkiye Gemi İnşa Sanayi Sempo
Geçtiğimiz hafta, 11-13 Aralık 2014 tarihleri arasında, Gemi Mühendisliği Haftası ve Gemi Mühendisleri Odası'nın (GMO) kuruluşunun 60. yıldönümü kutlandı.
Bu etkinlikler çerçevesinde “60.Yılında Gemi Mühendisleri Odası ve Türkiye Gemi İnşa Sanayi Sempozyumu” ve “Ulusal Gemi İnşa Sanayi Stratejisi Çalıştayı 2. Toplantısı” olmak üzere, iki önemli faaliyet gerçekleştirildi.
Tüm gemi inşa mühendislerinin Gemi Mühendisliği Haftası’nı ve kuruluşunun 60.yılında Gemi Mühendisleri Odamızın tüm çalışanlarını ve üyelerini kutlarım.
Bu haftasonu, 20 Aralık 2014 Cumartesi ise, üyesi olduğum İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu tarafından “Tersanelerde Elektrikten Kaynaklı Riskler ve alınması gereken önlemler, “Tersanelerde Patlama riskleri ve alınması gereken önlemler,” konulu çok önemli ve faydalı bir bilgilendirme semineri düzenlenecek. (Detaylı bilgi için: http://www.gmo.org.tr/haberler.asp?h_id=542)
Bu seminere, özellikle tersanelerde İş Güvenliği Uzmanı (İSG) olarak görev yapan meslektaşlarımızın katılmalarını önemle tavsiye ederim.
Bir diğer önemli etkinlik ise, Denizcilik ve Tersane Mensupları Derneği (Denizder) tarafından düzenlenen ve bu hafta içerisinde Tophane-i Amire binasında kutlanan "Tersane-i Amire'nin 560. Kuruluş Yılı" etkinliği idi. Tersane-i Amire'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için başvurulacağı açıklandı.
Fatih Sultan Mehmed'in emaneti ve hatırası olan Tersane-i Amire'nin, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi ülkemiz için ayrı bir gurur kaynağı olur gerçekten. Emeği geçenleri şimdiden kutlarım.
***
Değerli okuyucular,
2014 yılının sonlarına doğru yaklaştığımız ve Avrupalıların bir kuyruklu yıldıza inmek üzere 5,5 yıl önceden uzaya araç gönderdiği şu günlerde, geriye dönüp baktığımızda, yaptığımız işlerle ülkemize ve insanlığa faydalı olduğumuzu söyleyebiliyorsak ne mutlu bize…
Tüm okuyucularımızın “Yeni Yılını” kutlar, 2015 yılının ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesi dileklerimi şimdiden paylaşmak isterim.
7-8 yıldır kaleme aldığımız makalelerimizle, Türk ekonomisinin ve sanayisinin bir parçası olan denizcilik endüstrisinin ve gemi sanayiinin kalkınması için görüş ve önerilerimizi paylaşıyor ve ülkemizin sanayileşme ve teknolojik kalkınma çabalarına karınca kararınca katkı sağlamaya çalışıyoruz.
Bugüne kadar, makalelerimi takip eden ve mail adresimden bana ulaşan, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Varna Teknik Üniversitesi ve adını sayamayacağım daha birçok üniversiteden çok sayıda öğrenci ve ögretim görevlisi arkadaşımız ile tanışma, mesleki ve teknik konularda görüş alış verişinde bulunma imkânı buldum.
Çok çeşitli kesimlerden, yeni icatları ve yeni düşünceleri olan, yeni bir şeyler söylemek isteyen birçok insan da yine bir şekilde benimle irtibat kurdular. Elimden geldiği ölçüde onlara da yardımcı olmaya çalıştım.
Geçen yıl yayımlanan "Denizcilik ve Gemi İnşa Sektörü" isimli Kitabım ve çoğu Meslek Odamızın "Gemi ve Deniz Teknolojisi Dergisi"nde yayımlanmış olan makalelerim, aradan geçen zaman içerisinde çeşitli teknik içerikli ve mesleki makalelerde (bazı örnekler yazının sonunda mevcut) ve tez çalışmalarında referans olarak kullanıldı, hatta bilgim haricinde kitabımdan/yayınlarımdan alıntılarla oluşturulmuş çeşitli haberlere de rastladım. Sadece bilimsel ve teknik çalışmalar açısından değil, denizcilik ve gemi inşa sektörüne ilgi duyanlar ve sektörün içinde olanlar tarafından da oldukça yararlı bulunduğuna dair hem yayımcı kuruluşlara hem de şahsıma oldukça olumlu geri dönüşler oldu.
Son tahlilde ise, kitabımdan/yayınlarımdan çok çeşitli kesimler tarafından "kamu yararı" için yararlanılmış olması, amacına ulaştığının bir göstergesi olarak, beni oldukça mutlu etti doğrusu.
Buna karşın, en güzel işleri de yapsanız, şeytanın insanoğluna fısıldadığı "kıskançlık ve haset" dürtüleri nedeniyle olsa gerek, herkesin beğenisini topyekün kazanmanız mümkün olmuyor. Atalarımız boşuna dememiş yani “meyve veren ağaçlar taşlanır” diye :)
Oysa hiçbir meyve veren ağaç, taşlandığı için bir sonraki yıl meyve vermekten vazgeçmez değil mi?
Bu bakımdan, herkes gibi tabii ki bizler de, zaman zaman çok küçük bir oranda da olsa, kıskançlık ve haset kaynaklı olaylara maruz kalmıyor değiliz.
Hastalıklı bir ruh hali ve “çamur at izi kalsın” zihniyeti ile makalelerimizin çıktısını alıp fotokopi oyunlarıyla belli kısımlarını silerek değiştirerek sağa sola jurnalleyenleri mi dersiniz, proje önerilerimizi beğenmiyormuş gibi yapıp sonra başarıya ulaştığında sahiplenmeye çalışanlar mı dersiniz, iki satır kompozisyon yazma konusunda pek yetenekli olmamakla birlikte beğenmeme konusunda oldukça maharetli olanlar mı dersiniz vs. vs…
Allahtan, yalnızca bireysel hayat kalitesi yükseltmek için çalışanların, ülke için taş taş üstüne koymaya çalışanları anlaması gibi bir beklenti içerisinde olmadığımız gibi, “Burası Türkiye; hiçbir başarı cezasız kalmaz” sözünün çok güzel ve sistematik bir şekilde uygulandığı bir ülkede yaşadığımızın da farkındayız :)
O yüzden, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada, bunlara takılmadan centilmence yolumuza devam etmek niyet ve düşüncesindeyiz.
Çünkü amaç; ülkenin hayat kalitesinin topyekûn yükselmesi; daha müreffeh ve daha memnun yaşayan bir ülke için hangi statüde olursa olsun taş üstüne taş koyabilmektir.
***
Değerli okuyucular,
Biraz uzattığımın farkında olarak ve anlayışınıza sığınarak, yazımı bazı taziyelerimi ifade ederek bitirmek istiyorum.
Bugüne kadar tersanelerde hayatını kaybeden, vefat eden işçi kardeşlerimize Allah’tan (c.c.) rahmet diliyorum.
2008 yılından beri kaleme aldığım makalelerin neredeyse tamamını, denizcilik ve gemi inşa sektörüne yönelik yapısal dönüşüm proje önerilerimi anlatmak ve ölümcül iş kazalarına karşı tedbir alınmasına katkım olur belki diye yazdım.
O nedenle, tamamına yakını “önlenebilir” nitelikteki kazaların önlenmesi için çalışma usullerini ve güvenlik tedbirlerini zamanında düzenlemek yerine, “çok fazla” insan ölmediğini karşılaştırmalı matematiksel analizlerle ispat etmeye çalışanlar kadar müsterih değilim doğrusu.
Hatta anayasa, kanun ve yönetmeliklerle üzerime yüklenmiş bir sorumluluk ve dolayısıyla ihmalimde söz konusu olmamasına rağmen, denizcilik ve gemi mühendisliği dünyasının içinden bir fert olarak Vicdanen mahcup ve üzgünüm…
Ve tabii ki Soma’da ve Ermenek’te, yerin yüzlerce metre altında çocuklarına, yaşlı anne ve babalarına çok değil bir parça ekmek götürmek için çalışıp-didinirken hayalleri başlarına yıkılan işçi kardeşlerimiz, ağabeylerimiz için de üzgünüm. Mekânları Cennet olsun... Ailelerine başsağlığı dilerim.
Tekraren, tüm okuyucularımızın “Yeni Yılını” kutlar ve 2015 yılının ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini dilerim.
Her şey gönlünüzce olsun…
Teşekkür: Denizcilik Bankası'nın ve Haliç Tersanesi'nin efsane Genel Müdürü merhum Mehmet Nedret Utkan hocamızın kütüphanesinden, tam 72 yıllık (ilk basım tarihi: 1939) "Principles of Naval Architecture (Gemi Mühendisliğinin Prensipleri)" adlı muhteşem eseri layık görüp şahsıma armağan eden değerli ailesine çok teşekkür eder, selam ve saygılarımı sunarım.
Fatih YILMAZ
MAKALE
Bilgi Yönetiminde Kutupsallaşan Anlayış Ve Gemi İnşa Sektöründe Uygulama Alanları
Murat SEZGİN*, Erinç DOBRUCALI**
*Dokuz Eylül Üniv., SBE, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi ABD, Den. İşl.Yön. Doktora Prg.
**İstanbul Teknik Univ., Gemi İnşa Ana Bilim Dalı, Gemi İnşa Mühendisliği Doktora Prg.
Yılmaz, F., 2008. “Türk Gemi İnşa Sanayisinin Sürdürülebilir Kalkınmasına Yönelik Yapısal Tedbirler”. TMMOB Gemi Mühendisleri Odası, Gemi ve Deniz Teknolojisi: 50-51
MAKALE
Bilgisayar Destekli Üretim Süreçlerine Genel Bir Bakış
Mehmet Yasin Demirel*, İbrahim Karaağaç**
*Gazi Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,İmalat Mühendisliği Bölümü
**Yrd. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi,Teknoloji Fakültesi, İmalat Mühendisliği Bölümü
Yılmaz, F. 2009. “Tersaneler İçin Yeni Fırsat: “Bakım – Onarım,” Gemi ve Deniz Teknolojisi, sayı 179, s. 25.
MAKALE
"Tarihe Geçen Deniz Kazaları, İncelenmesi ve Alınan Önlemler"
Jale Nur Ece*
*Gazi Üniversites, Fen Bilimleri Enstitüsü
Yılmaz, F. 2008. “IMO’nun Emniyet Ve Çevre Kurallari Gemi İnşa Sanayiine Etkisi”
LİSANS TEZİ
Mustafa Ok*
*Dokuz Eylül Üniversitesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
Yılmaz, F. , 2011, “%100 Yerli Savunma Sanayii” İçin PENDİK ve TÜLOMSAŞ Motor Fabrikalarının Önemi, Gemi ve Deniz Teknolojisi, Sayı: 188-189
Yılmaz, F., 2009, http://www.denizhaber.com.tr/Yazar/fatih-yilmaz/95/gemi-motoru-imalatinda-tulomsas-potansiyeli.html
Yılmaz, F.,2011, http://www.denizhaber.com/index.php?sayfa=yazar&id=30&yazi_id=100593&-yerli-gemi-motoru-yolunda-bir-marka-tulomsas.html
DENİZCİLİK UZMANLIK TEZİ
"Petrol Tankerlerinin İnşa ve İşletmesindeki Finans Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları"
Onur TURHAN*
*Ulaştırma Denizcilik ve Habeleşme Bakanlığı - İstanbul Liman Başkanlığı, Denizcilik Uzmanı - Gemi İnşa Mühendisi
YILMAZ, F. (2013): Denizcilik ve Gemi İnşa Sektörü, Mersin DTO Yayınları, Ankara, s.185-192.